Economia

Anestèsia d'urgència als mercats europeus

Mercats

Tot i que és una mesura potent, la Fed no aconseguirà, rebaixant els tipus, una cura instantània del gran mal que és la incertesa, però almenys ha aconseguit alleugerir els dolors. Ahir els mercats borsaris matinaven amb una gran ressaca i, a l'espera de veure com respirava Wall Street, es movien vertiginosament entre els números verds i els vermells.
Les muntanyes russes van durar fins que la Reserva Federal va marcar el camí a seguir. Com recorden els experts, bona part del pànic actual és psicològic, de manera que qualsevol cosa que ajudi a positivitzar la situació té un efecte immediat. Minuts després del moviment de fitxa de Bernanke, l'Íbex-35 rebotava i es revaloritzava un 1%.

Finalment, el selectiu espanyol va tancar amb una alça de l'1,7%, en línia amb el que passava a la resta d'Europa. El CAC francès guanyava un 2,1%, mentre que Londres liderava el rànquing comunitari, amb una alça de quasi el 3%. Només Alemanya tancava en terreny gairebé pla.

El pànic, com més lluny millor
És evident que els minsos guanys d'ahir no compensen ni de bon tros les enormes pèrdues acumulades els darrers dies, però de moment els brokers en tenen prou a evitar que la crispació vagi in crescendo i s'apoderi definitivament dels mercats. Tot plegat amb l'esperança que, a poc a poc, el valor en borsa de les companyies es vagi adaptant al seu valor real.

En la jornada d'ahir, l'incipient reajustament va estar protagonitzat pel sector financer, un dels més castigats en les darrers jornades. En el cas de l'Íbex-35, bancs com el Santander, el Popular i el BBVA van sortir ben parats: van marcar alces de fins al 4%. De tota manera, era Inditex qui animava més el selectiu, seguit d'Iberia, a qui ajudaven les notícies de possible pacte amb British Airways.

Desconfiança a Nova York
Si a Europa la Fed va aconseguir relaxar immediatament els ànims, no va tenir un èxit tan ràpid al seu entorn més immediat. Els mercats nord-americans estaven de festa dilluns i s'havia de veure com païen tot el que havia passat el dia abans a Europa. Estava cantat que Wall Street patiria i ni l'estratègia de la Reserva Federal no va evitar-li els mals, tot i que de segur que li va estalviar caigudes més sagnants.

Així, la borsa va arribar a perdre més d'un 3,2% (400 punts), però de mica en mica els inversors van anar guanyant confiança, de manera que els retrocessos es van moderar. A mitja sessió el Dow Jones cedia un 1,2% i finalment la caiguda va ser de l'1,1%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.