Economia

L'IPC puja set dècimes al juny i la taxa interanual es dispara fins al 4,9%, una dècima per sota de la inflació estatal

L'índex de preus de consum (IPC) a Catalunya ha experimentat un augment de set dècimes al mes de juny respecte al maig, i la taxa interanual ha repuntat quatre dècimes, per escalar fins al 4,9%, segons les dades fetes públiques avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'IPC estatal ha pujat un 0,6% al juny, cosa que ha situat la taxa anual en un 5%, el valor més alt que es registra des del juny del 1995, quan la inflació va assolir el 5,1%. Així, la xifra de juny s'ha allunyat de les previsions per al conjunt de l'any, que situaven la inflació en el 2%.

Després de set mesos consecutius amb una inflació movent-se entre el 4,1% i el 4,6%, per primera vegada en tretze anys s'arriba al llindar del 5%, a causa, en gran part, de l'augment dels preus dels carburants i lubricants, que han tingut especial incidència en els preus del transport.

La inflació subjacent –que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats– s'ha mantingut en el 3,3% al juny, la mateixa taxa que la registrada al maig. L'indicador de preus de consum harmonitzat (IPCH) ha arribat al juny al 5,1% interanual, quatre dècimes més que al maig.

Solbes admet que no és "una notícia positiva"
El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha admès aquest divendres que la dada de l'IPC "no és una notícia positiva", tot i que ha destacat que aquest augment es produeix en un context d'escalada de preus del petroli i dels aliments.

Solbes ha tornat a descartar una política de subvencions al carburant, i ha atribuït bona part de l'escalada dels preus dels aliments a la vaga de transportistes. El vicepresident ha evitat parlar "d'estancament" però sí que ha admès que l'economia espanyola es troba en un període de "creixement baix".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona