Economia

Cop a l'especulació

El 90% de plans urbanístics denunciats a la Comissió de Peticions de la Unió Europea es continuen tramitant

"L'especulació s'ha acabat". Així de taxatiu es va mostrar la setmana passada el president de la Federació Valenciana d'Empresaris de la Construcció, Juan Eloy Durà. De sòl, amb tot, encara n'hi ha. I això malgrat que entre els anys 2000 i 2006 la taca d'asfalt i ciment ha cobert al País Valencià una superfície de 16.500 a 25.000 hectàrees, segons Greenpeace, i s'ha construït més en cinc anys que en tota la història.
El canvi de cicle al sector immobiliari afavoreix que molts possibles compradors s'esperin. A València ciutat calen gairebé dos anys per vendre un habitatge nou -la meitat per a un d'usat- i al setembre prop de 200 agències immobiliàries han tancat a les comarques centrals. Segons el Col·legi de Registradors, durant el segon trimestre d'aquest any es van vendre un 17,8 % menys d'habitatges.

El Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de València explica que un 43% dels propietaris han decidit revisar a la baixa el preu de venda del seu habitatge. La tendència dels preus és a caure: el darrer trimestre es va tancar amb una disminució del 0,7%.

No sols és el cicle
No és estrany que Juan Bautista Soler -president del València i promotor immobiliari- tragués a subhasta la primera parcel·la dels terrenys on ara hi ha l'estadi de Mestalla per construir pisos i es quedés sense comprador.

Però el canvi de cicle no és l'únic motiu que explica la davallada tant en les vendes com en la construcció al País Valencià. Les dures crítiques rebudes des del Parlament europeu i àmpliament difoses pels mitjans de comunicació van empènyer la Generalitat a aprovar el 2006 la llei urbanística valenciana (LAV), que enduria les condicions per a les requalificacions en massa de sòl rústic. A l'empara de la seva antecessora i polèmica llei reguladora de l'activitat urbanística, amb tot, els promotors han tingut carta blanca i temps per omplir de ciment el paisatge, amb la connivència de molts consistoris, sobretot de la franja litoral.

Tot i això, el 90% dels plans urbanístics denunciats al Comitè de Peticions de la UE -que ha rebut més de 15.000 reclamacions provinents del País Valencià- continuen tramitant-se segons les directrius de l'antiga llei, perquè es van presentar amb anterioritat a l'entrada en vigor de la LAV. D'altres, com ara un macroprojecte de 12.500 vivendes a Catarroja, continuen aturats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA