Economia

Rato deixa l'FMI amb les reformes encara per fer

El Fons reflecteix l'estructura mundial existent el 1944, però països que han crescut creuen que hi són infrarepresentats

Rodrigo Rato se'n va del Fons Monetari Internacional (FMI) amb els deures per fer. Va arribar a l'organisme internacional el maig del 2004 i durant la seva gestió va engegar un ambiciós pla de reforma per redistribuir el poder dels països membres, que no s'ha completat. L'objectiu és donar més veu a les economies emergents redistribuint les quotes de poder dins l'organisme.
El Fons reflecteix l'estructura mundial existent el 1944, però països que han crescut des de llavors consideren que hi són infrarepresentats. En els gairebé tres anys i mig que ha estat al capdavant del Fons, Rato ha impulsat la primera etapa de l'increment de les quotes, però l'Argentina, que lidera el grup de 24 països en procés de desenvolupament, creu que els canvis són marginals.

Rato ha modificat el repartiment de vots per donar més veu a la Xina, Corea del Sud, Turquia i Mèxic, però la resta de països no volen esperar més. El president del Comitè Monetari de l'FMI, Tommaso Padoa-Schiopa, ha dit que és "molt probable" que l'abril del 2008 es completi la fórmula per canviar l'estructura de votació.

El pes d'Europa
L'exministre d'Economia espanyol ha estat intentant convèncer la resta de membres que augmentar la influència d'aquests països és vital per la credibilitat del Fons, però les potències europees, que ocupen 8 dels 24 seients del consell executiu, temen perdre-hi influència perquè la UE hi seria representada amb un sol seient. La reforma ha de servir per donar més legitimitat al Fons en un moment en què lluita per mantenir el seu paper en la comunitat financera global.

L'FMI vetlla per la salut de l'economia mundial, una tasca que, després de la crisi del mercat de crèdits, ha estat qüestionada. Se li ha criticat que no hagi fet gairebé res per limitar el contagi dels problemes nord-americans a l'economia mundial i els països en procés de desenvolupament consideren que l'FMI ha tingut un tracte "desigual".

Rato se'n va enmig de la crisi del mercat de crèdits i el debat de reforma. Ha al·legat raons personals i el seu entorn diu que el seu futur no passa per la política. A partir de l'1 de novembre passa el relleu a l'exministre de Finances francès, Dominique Strauss-Kahn, a qui tocarà completar la tan desitjada reforma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.