Economia

Sarkozy prepara el terreny

França

Mentre les conseqüències de la crisi immobiliària nord-americana comencen a fer-se sentir, Nicolas Sarkozy prepara el terreny per afrontar els efectes d'un eventual daltabaix econòmic. Per casualitats del calendari, el president francès ha rebut a l'Elisi una còpia de l'informe sobre el creixement que va encarregar fa mesos a una comissió d'experts presidida per l'economista Jacques Attali, antic conseller de François Mitterrand.
L'informe inclou més de 300 propostes per rellançar el creixement a França després d'una erosió lenta però constant en les últimes dècades. "En 40 anys, el creixement anual de l'economia francesa ha passat d'un 5% a un 1,7%, mentre que el creixement mundial anava en direcció contrària", explica l'estudi.

Entre els objectius que permetrien assolir aquestes mesures figuren la reducció de la despesa i del deute públic per fer que França "torni a respectar la mitjana europea" abans del 2012, així com la creació de 150.000 llocs de treball, que permetria fer baixar l'atur fins a arribar a només un 5%, la plena ocupació promesa per Sarkozy durant la campanya electoral.

Algunes mesures polèmiques
L'estudi ha estat presentat com a plenament independent, tot i que s'hi observa una clara inspiració en les polítiques liberals. Entre les mesures proposades, hi ha la supressió de les prejubilacions i la possibilitat de treballar lliurement passats els 65 anys, un principi fortament contestat pels sindicats francesos.

No és l'única mesura polèmica: l'informe també proposa potenciar la mobilitat geogràfica dels treballadors i aixecar les barreres proteccionistes en la distribució i el comerç, així com obrir a la lliure competència les professions més protegides i regulades, com ara els farmacèutics, veterinaris, taxistes, perruquers i algunes professions jurídiques.

"És un informe lliure i no liberal", es defensava Attali, que explicava que caldrà aplicar el conjunt de mesures perquè resulti efectiu. "No és possible prendre'n només una part", va dir sobre l'informe, que considera "tècnicament aplicable, financerament equilibrat i que no requerirà augmentar els impostos".

Quin futur espera al seu paquet de mesures, potser excessivament arriscat en un país econòmicament conservador com França?

Futur incert
Sarkozy sotmetrà, a principis de febrer, les mesures a un seminari governamental que avaluarà quines accions podrien ser factibles i establirà una llista de prioritats segons la urgència. No obstant, sembla poc probable que el president tingui el marge de maniobra suficient per aplicar bona part de les mesures exposades.

El mateix Sarkozy s'ha desmarcat d'algunes de les propostes d'Attali, com ara la supressió de l'organització territorial en departaments, vigent a França des del segle XIX, i l'eliminació del principi de precaució mediambiental del preàmbul de la Constitució francesa.

Tot i així, el president francès va assegurar que està d'acord "amb l'essencial". "Mentre alguns s'han espantat pel contingut de les propostes, jo les trobo més aviat raonables", va explicar. Sarkozy, d'inclinació liberal però fins ara moderat pels interessos del centredreta francès, també va afirmar que s'adhereix a la principal conclusió de l'estudi. "En un món que canvia a gran velocitat, França ha agafat retard, tot i disposar de grans atributs", va concloure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.