Economia

Brussel·les retalla al 2,7% la previsió de creixement de l'economia espanyola i preveu que la inflació arribi al 3,7%

Previsions

L'economia espanyola creixerà, aquest 2008, tres dècimes menys del previst per la frenada immobiliària, l'enduriment de les condicions de crèdit i la caiguda del consum. La Comissió Europea ha rebaixat, aquest dijous, fins al 2,7% la previsió de creixement per a l'Estat, a l'1,8% la de la zona euro i al 2% la del conjunt de la Unió Europea.
Brussel·les calcula que la inflació espanyola pujarà fins al 3,7% de mitjana aquest any, molt per sobre del 2,6% de l'Europa dels 15 i del 2,9% de la dels 27. El Banc Central Europeu reclama mantenir l'augment dels preus al consum per sota del 2%, però l'increment dels preus de l'energia i dels aliments dispara la inflació europea.

Aquesta diferència entre la inflació espanyola i la de la zona euro i la del conjunt de la UE es mantindrà durant aquest 2008, tot i que a finals d'any caurà per sota del 3%.

El comissari d'Economia i Afers Monetaris, Joaquín Almunia, ha hagut de revisar a la baixa les previsions massa optimistes que havia fet al novembre passat. Brussel·les adverteix que l'economia espanyola, per la dependència del mercat immobiliari dels últims anys, el predomini dels crèdits a interès variable i el seu elevat dèficit exterior, és de les que més podrien patir un enduriment de les condicions financeres i de l'accés als crèdits.

Tot i això, Almunia preveu que les exportacions espanyoles s'acceleraran aquest 2008 i creixeran molt per sobre de les importacions, afectades per la caiguda de la demanda interna conseqüència de la disminució de la confiança dels consumidors. Aquest augment de les exportacions, i malgrat que l'activitat a la zona euro serà menor, farà desaparèixer gairebé del tot la contribució negativa del sector exterior al creixement.

Brussel·les també ha retallat la previsió per a Alemanya del 2,1% del novembre passat a un 1,6%. La de França cau del 2% a l'1,7%. La del Regne Unit del 2,2% a, també, l'1,7%. I la d'Itàlia de l'1,4% de fa tres mesos a només un 0,7% de creixement del PIB. Almunia ha explicat que "la renda per càpita a l'Estat espanyol està per sobre de la mitjana europea en termes de paritat de poder adquisitiu" i que el creixement "segueix estant per sobre, tot i que es desaccelera a conseqüència de l'evolució del sector de l'habitatge".

Aquesta desacceleració, no obstant, ha aclarit el comissari, "està per sobre de la mitjana de la zona euro de forma persistent des de l'inici de la unió econòmica i monetària".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

conseller de famílies empresàries

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona