Economia

La pujada de preus públics posa en risc l'objectiu d'IPC del 2008

L'any comença amb forts augments en els serveis bàsics, per damunt de la inflació

L'inici de l'any és sinònim de pujades dels preus, i els serveis bàsics no en són una excepció. Així, les properes factures del gas, de l'aigua, de la llum i del telèfon que es rebin s'hauran encarit entre un 2% i un 3% aproximadament. I n'hi ha més: els transports públics de Barcelona i àrea metropolitana i la Renfe apugen les tarifes un mínim del 4%, molt a prop de la inflació del mes de novembre, l'última disponible.

Gairebé tots aquests encariments, que s'apliquen amb el canvi d'any, són tarifes públiques decretades per les autoritats municipals, autonòmiques o centrals. D'aquesta manera, l'administració no compleix la seva recomanació al sector privat de moderació en els preus i posa en risc el seu objectiu d'inflació per al 2008, situat en el 2%.

El gas, el que més
Entre els serveis bàsics, el gas és el que més s'encarirà a partir de demà i, de fet, és l'únic que ho farà més que l'IPC real del 2007, que és del 4,2% al mes de novembre. Així, la factura per consum domèstic s'apujarà un 4,84%, mentre que les petites i mitjanes empreses (pimes) pagaran un 4,4% més. Les grans empreses, en canvi, se salvaran d'alces per sobre de l'IPC, ja que pagaran un 4,1% més. La bombona de gas butà serà un 5,29% més cara, fins als 12,94 euros.
L'aigua pujarà un 3,65% a Barcelona i la seva àrea metropolitana, on dóna servei l'empresa Aigües de Barcelona. Aquesta alça no es pot extrapolar a altres zones, ja que la regulació del preu de l'aigua és de competència municipal. Gairebé el mateix pujarà a tot l'Estat la tarifa elèctrica, un 3,3%, malgrat un servei, en el cas de Catalunya, que s'ha demostrat que és ineficient.

Pel que fa al telèfon, la quota de manteniment de línia, regulada per l'Estat, s'apujarà un 2%. Telefónica, per la seva banda, encarirà un 2,7% les tarifes per a trucades, a més de la connexió a Internet i el manteniment dels terminals.

Si en lloc de trucar opteu per la carta, Correus apujarà el segell un cèntim (3,3%). I si la factura a la llar augmentarà, també ho farà la que es pagarà per moure's pel territori: transports i peatges s'encariran, com a mínim, com l'IPC. El que més augmenta és la targeta de deu viatges de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), la T-10, que s'apujarà un 4,4% fins als 7,20 euros, gairebé el mateix que l'abonament mensual i no tant, un 4%, el bitllet senzill. Rodalies, que tants maldecaps han portat als catalans en els últims mesos, i els trens regionals i de llarga distància, s'apujaran un 4%.

Barreres més cares
Si moure's per la via ferroviària serà més car, fer-ho per autopista de peatge tampoc no se n'escapa. El departament de Política Territorial apujarà un 4,16% els peatges de les autopistes, algunes de les quals han patit en els últims mesos retencions prou importants com per aixecar barreres i no ser dignes del peatge. Menys s'apujaran els peatges gestionats per l'Estat, un 2,5% de mitjana, entre els quals hi ha, a Catalunya, els de l'AP-7 i l'AP-2.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida