Economia

L'Estat pagarà 3.000 milions en pensions pel repunt de l'IPC

Els agents socials i els partits polítics reaccionen amb un allau de crítiques per l'elevat nivell de la inflació

L’Estat haurà de destinar més de 3.000 milions d’euros a compensar la desviació de l’IPC en les pensions si la inflació interanual del novembre, mes que es pren com a referència per a l’actualització, confirma la dada feta pública ahir per l’INE, que situava l’IPC harmonitzat en un 4,1%.

El ministeri de Treball i Afers Socials haurà d’assumir, doncs, que la inflació ha pujat 2,1 punts més del 2% previst d’ofici al principi de cada any i abonar una paga compensatòria als perceptors de pensions, amb un cost global de 1.512 milions, mentre que la consolidació de l’augment costarà una xifra equivalent. Dels 3.024 milions resultants, uns 544 es destinaran a Catalunya, on es cobren aproximadament un 18% de les pensions de tot l’Estat.

Paga de 175 euros
D’aquesta manera, la pensio mitjana a Catalunya, que, segons les dades del ministeri dirigit per Jesús Caldera, a principi de novembre era de 699,2 euros, rebrà una paga extra d’uns 175 euros, corresponents als endarreriments del 2007. Alhora, la pensió consolidarà aquest augment de 2,1 punts fins a 713,8 euros, sobre els quals, al seu torn, s’aplicarà l’increment de principis d’any del 2% de l’IPC previst, que la deixarà en uns 728 euros.

El ministeri calcula que cada dècima de desviació de l’IPC per sobre de l’objectiu del 2% suposa un cost de 72 milions d’euros per a la paga compensatòria als pensionistes.
Enmig d’una allau de reaccions preocupades dels diferents agents socials i els partits polítics, el vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, no va poder fer res més que reconèixer que la inflació seguirà en nivells “relativament alts” en els pròxims mesos, amb xifres al voltant del 4%.

Situació “temporal”
Solbes, però, va insistir que es tracta d’una taxa “temporal”, encara que els efectes base que la provoquen es mantindran una temporada. Així, més que “solucions màgiques”, el responsable econòmic va instar a “treballar a llarg termini per ser tan eficient com altres països europeus en termes de distribució i consum energètic” perquè la taxa es rebaixi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida