Economia

La pensió de qui ara té 30 anys serà la meitat del sou

Per tenir dret a cobrar una pensió un treballador ha de cotitzar durant 35 anys, els últims 15 dels quals seguits, i la paga arriba al 80% del que cobrava com a salari. De cara al futur, però, des de la patronal Inverco alerten que cap dels tres supòsits es podrà complir perquè la inestabilitat laboral serà creixent i perquè l’aixeta de la seguretat social té un límit. Segons l’associació d’institucions d’inversió col·lectiva i fons de pensions, els treballadors que ara ronden la trentena no cobraran com a pensió més del 50% del seu sou.

És l’auguri que va llançar ahir el president d’Inverco, Mariano Rabadán, en un curs de l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE). “Cobrareu pensió però no tan alta com us penseu, serà més o menys del 50% de l’últim ingrés”, va advertir als joves que l’escoltaven. “Hem de començar a dir que no es cobrarà ni de lluny el 80% del sou per fomentar la cultura de l’estalvi i de la previsió”, va afegir.

Per abonar la seva tesi, Rabadán sosté que no veu gaires feines que blindin continuïtats de 35 anys i que no caiguin en la “mania de les prejubilacions”.

Si la seguretat social gasta ara en pensions el 7,5% del PIB, la previsió és que l’envelliment dispari la despesa a partir del 2030 fins a duplicar-se el 2050 (15,7% del PIB). Perquè la piràmide de població pren forma de magdalena i la solidaritat generacional és menys viable si el nombre de jubilats creix més que els joves cotitzants. L’altra alarma d’Inverco és que el fons de reserva, la guardiola de les pensions que ara supera els 57.200 milions, “té els anys comptats”.

La compensació no vindrà per la via dels fons de pensions privats, perquè a l’Estat aquests actius equivalen al 7,5% del PIB quan la mitjana als països de l’OCDE és del 75%.

Segons lamenta Inverco, Espanya és l’exemple d’una paradoxa única: la taxa de reposició (el percentatge del sou que es cobrarà de pensió i que ronda el 80%) és dels més elevats del món, però, alhora, les pensions són baixíssimes. “La raó és que es cotitza molt poc, cal avisar els autònoms que si cotitzen pel mòdul mínim la pensió que rebin també serà la mínima, de 500 euros”, raona Rabadán.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.