Economia

El cost de la vida es dispara

Inflació

Un increment mai vist al mes de març com a mínim en els últims 15 anys. L'índex de preus al consum (IPC) ha pujat durant aquest mes un 0,8% a Catalunya i ha situat la taxa de variació interanual en el 4,5%. Per trobar un percentatge com aquest, ens hem de remuntar al juliol del 1995.
El març acostuma a ser inflacionista, perquè s'acaben les rebaixes d'hivern i s'encareixen la roba i les sabates, però aquest mes, a més, s'han apujat sobretot els productes i els serveis relacionats amb el petroli i el sector de l'hostaleria.

Així doncs, l'alça dels preus al març va ser conseqüència, principalment, de l'encariment de la roba i les sabates, que, coincidint amb el final de les rebaixes, ha incrementat els preus un 2,9%, i del transport, relacionat amb l'energia i el preu del cru, que s'ha encarit un 1,8%. L' oci i la cultura han augmentat un 1,4%; els hotels, cafès i restaurants, un 1%, i el transport, un 1,8%.

Els carburants s'han encarit l'últim any un 7,5%, i els aliments, un 6,9%. Els productes bàsics, però, també acumulen alces espectaculars en els últims dotze mesos: la llet, un 27%; els ous, un 12%; el pa i la fruita, un 11%, i el pollastre, un 9%.

Per demarcacions, els preus han pujat un 4,4% a Barcelona (un 0,8% l'últim mes), i a Girona, Tarragona i Lleida, un 4,9%, amb un increment d'un 0,9% en relació amb el mes anterior.

La resta de l'Estat
Les dades difoses per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) indiquen que al conjunt d'Espanya la taxa d'inflació anual s'ha situat també en el 4,5% al març, després d'augmentar els preus un 0,9% el mes passat.

Per comunitats autònomes, els preus han pujat per sobre de la mitjana a Cantàbria (5%), les dues Castelles (4,8%), Aragó i Astúries (4,7%), les Canàries, Extremadura i Galícia (4,6%). A Andalusia, el País Valencià, el País Basc i la Rioja, igual que a Catalunya, es mantenen els nivells de l'Estat, mentre que se situen per sota Múrcia (4,4%), les Balears (4,3%), Madrid (4,2%) i Navarra (4%).

La inflació subjacent, que exclou l'índex general dels aliments frescos i l'energia, també ha pujat una dècima al març, i la taxa interanual s'ha situat en el 3,4%, després d'haver experimentat una pujada d'un 0,7% respecte al febrer.

El ministeri d'Economia i Hisenda ha dit que l'evolució dels preus "no és satisfactòria", encara que ha insistit que es tracta d'"un problema de preus internacionals" i ha augurat una moderació de la taxa d'inflació a partir de l'abril.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT
Economia

Crida a la vaga dijous a l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona
ECONOMIA

Els hotels catalans superen els dos milions de persones allotjades al maig

Barcelona