Economia

La tensió perdura

Els cinc principals bancs centrals de tot el món van anunciar ahir la tercera injecció monetària, des que va esclatar la crisi subprime, per donar liquiditat als mercats financers. La Reserva Federal nord-americana (Fed), el Banc Central Europeu (BCE), el Banc del Canadà, la Banca Nacional de Suïssa i el Banc d'Anglaterra van decidir actuar novament de manera coordinada per fer front a "les pressions, que s'han intensificat", segons es podia llegir en un comunicat.
La màxima institució monetària dels EUA va anunciar la injecció gegantina de 200.000 milions de dòlars (uns 130.000 milions d'euros) en concepte de títols del Tresor, concedits a un grup reduït d'entitats bancàries d'aquell país a través d'una línia de crèdit temporal i un venciment a vint-i-vuit dies. L'objectiu de la Fed és donar liquiditat al mercat immobiliari nord-americà. Els experts esperen que la institució que presideix Ben Bernanke retalli els tipus fins al 2,25%.

El BCE posarà 15.000 milions de dòlars a disposició de l'interbancari europeu d'aquí a dues setmanes, en una operació que tindrà com a data de subhasta el 25 de març i que entrarà en valor el dia 27. En aquest cas, el venciment també serà a vint-i-vuit dies. El fet que es tracti d'un acord que es prorroga fins al 30 de setembre permetrà que el BCE injecti dòlars als seus bancs tal com ja ho va fer el desembre del 2007 i el gener d'aquest any.

La banca nacional de Suïssa injectarà 6.000 milions de dòlars el mateix dia que el BCE i la Banca del Canadà farà dues operacions de 2.000 milions de dòlars els dies 20 de març i 3 d'abril. Pel que fa al Banc d'Anglaterra no farà noves injeccions de liquiditat, però acceptarà garanties molt més flexibles que les actuals.

Escepticisme
Els mercats borsaris van reaccionar de manera positiva a l'anunci, amb els valors a l'alça, tant als Estats Units com a Europa. El curs alcista de la moneda única europea també es va veure frenat després que es conegués la mesura.

L'euro havia arribat a fregar la barrera dels 1,5 dòlars, amb un canvi rècord d'1,5497 dòlars a mig matí, però va recular a 1,5335 dòlars al vespre. Alguns observadors van reaccionar amb escepticisme a la nova injecció de liquiditat, advertint que una notícia que pot ser positiva a curt termini, pot acabar convertint-se en una catàstrofe a la llarga.

El BCE va mantenir el discurs avançat abans-d'ahir pel seu president, Jean-Claude Trichet, des de la ciutat suïssa de Basilea, durant la reunió dels dirigents dels bancs centrals dels deus països més industrialitzats del món, el G-10. "D'ençà de les accions coordinades del desembre del 2007, els bancs centrals del G-10 han continuat treballant junts i mantenint les consultes regulars sobre les pressions de liquiditat als mercats de fons", deia el comunicat del banc central.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.