Economia

La crisi hipotecària dels EUA força el BCE a calmar els mercats

L'entitat injecta 94.800 milions per garantir la liquiditat de l'eurozona

La crisi hipotecària que afecta els Estats Units ha provocat una por cerval als bancs europeus, que temen quedar-se sense liquiditat. Per evitar que la cosa vagi a més, ahir el Banc Central Europeu (BCE) va haver d’injectar més de 94.800 milions d’euros al sistema financer per garantir la tranquil·litat dels mercats.

Tot va començar dimarts, dia 7, quan es va conèixer que la desena entitat hipotecària del Estats Units, American Mortgage, s’havia declarat en fallida i no podia saldar els deutes adquirits amb entitats com Deutsche Bank o JP Morgan.

Arran d’això, el mateix dia 7, el banc francès BNP Paribas va decidir suspendre temporalment la cotització de tres fons d’inversió. L’entitat va explicar que la desaparició d’algunes transaccions al mercat d’Estats Units provocava una absència de preus de referència i una falta de liquiditat gairebé total dels actius d’aquests fons.
En aquest context, els bancs europeus van témer que la manca de liquiditat es traslladés a Europa, cosa que podria provocar que no es poguessin tornar els diners que es presten entre ells cada dia per quadrar la caixa. De fet, l’anomenat tipus d’interès a una nit (el temps que retenen els bancs els diners que els presten altres entitats) va pujar fins al 4,7%.

Vista la situació creada, el BCE va prendre ahir una mesura excepcional i va decidir posar a subhasta 94.841 milions d’euros a un tipus fix del 4% per tal d’injectar liquiditat al sistema financer europeu.

Amb això, la institució volia apaivagar els ànims dels bancs i deixar clar que la situació creada per aquesta cadena de fets és temporal.

La Fed actua
La Reserva Federal dels Estats Units també va posar ahir a disposició del sistema finacer 24.000 milions de dòlars (uns 17.518 milions d’euros) en reserves temporals, després que es produís un fort augment de la demanda d’efectiu per part dels bancs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.