Economia

Menys del 2% d'hipoteques són de dubtosa qualitat a l'Estat

Als EUA prop del 20% de la financiació per a habitatges és de cobrament dubtós

Una crisi hipotecària similar a la que està travessant els Estats Units és molt difícil que es reprodueixi a l’Estat. Al mercat espanyol, menys del 2% de les hipoteques són de difícil cobrament o s’han atorgat a persones amb un perfil de solvència de risc. Aquestes dades contrasten amb les dels Estats Units, on les hipoteques de cobrament dubtós s’acosten al 20%.

Segons les dades de l’Associació Hipotecària Espanyola, que agrupa els principals bancs i caixes, al març passat hi havia un volum de crèdit hipotecari de 526.747 milions, dels quals 2.448 milions eren de cobrament dubtós i podia esdevenir morós. És a dir, el 0,46% del total. A aquesta xifra se li ha d’afegir la de persones hipotecades que en algun moment s’han endarrerit en els seus pagaments i que, segons les dades del Banc d’Espanya, concentren el 1,27% dels recursos atorgats per bancs i caixes per a la compra de vivendes. Així, la cartera hipotecària de dubtosa qualitat se situa en l’1,73% del total de crèdits atorgats per bancs, caixes i altres entitats financeres a l’Estat, cosa que ha portat al Banc d’Espanya a deixar fora de dubtes en diverses ocasions la seva solvència.

Als Estats Units, la xifra de morositat pot arribar al 4% i la d’individus que alguna vegada han tingut problemes o s’han endarrerit en el pagament de préstecs per habitatge arriba al 14%.

Encara que el risc se situa en nivells modestos a l’Estat, sí que s’està produint creixements destacats de la taxa de morositat en els últims mesos a mesura que s’incrementen els tipus d’interès.

De fet, la morositat va tocar fons al març del 2005, quan va situar-se en el 0,3% del volum de crèdit en un moment en què l’euríbor, l’índex de referència per les hipoteques estava en mínims històrics. Des de llavors, no ha deixat de pujar fins al 0,46% d’ara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.