Economia

Llum verda a la rebaixa de les comissions hipotecàries

Finances

Els subscriptors d'hipoteques tindran a partir d'ara alguna preocupació menys quan subscriguin un crèdit per cobrir l'elevat preu del seu habitatge. Després d'un considerable estira-i-arronsa entre els partits que l'han discutit, el Congrés va donar ahir llum verda a la nova llei del mercat hipotecari.
El text, popular per la polèmica que l'ha acompanyat i pel fet que dóna existència legislativa a l'anomenada hipoteca inversa, per la qual un propietari d'habitatge pot rebre una pensió posant la seva vivenda com a garantia, va ser aprovat pel ple del Congrés després del seu pas pel Senat i ha tirat endavant gràcies als pactes del PSOE amb els diferents grups parlamentaris, tret d'IU-ICV.

Tipus variable i fix
Les mesures que més es faran notar seran les que afecten els préstecs subscrits des de l'entrada en vigor de la norma, és a dir, la reducció de l'1% al 0,5% de la comissió màxima per cancel·lació anticipada de la hipoteca o subrogació en les firmades amb tipus d'interès variable. Aquest percentatge es redueix al 0,25% si el crèdit té més de 3 anys.

Alhora, les comissions que estiguin previstes contractualment per amortització anticipada de capital cauran al 0,25% si s'apliquen després dels cinc primeres anys de vida del crèdit. Finalment, en el cas de les hipoteques amb tipus fix, el percentatge del 0,5% només es podrà elevar en casos molt concrets.

Entre les modificacions procedents de la cambra alta destaca una proposta pactada entre PP i PSOE que permet que es puguin realitzar hipoteques inverses no tan sols sobre la vivenda habitual, sinó també sobre la segona residència. El Senat també ha afegit a la nova llei el reconeixement de les hipoteques flotants o de màxims, que garanteixen amb un sol crèdit totes les obligacions que hi pugui haver entre creditor i deutor. L'existència d'aquesta fórmula té raó de ser com a possible finançament de les petites i mitjanes empreses.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.