Economia

La banca perd 1 bilió

Finances

La crisi del mercat de crèdit continua sent una amenaça per a l'estabilitat financera mundial. Així ho diu el Fons Monetari Internacional (FMI en el seu informe semestral que dibuixa un retrat de la situació poc optimista.
Malgrat la intervenció de la Reserva Federal, "els mercats financers continuen sota una tensió considerable, aguditzada per l'empitjorament de l'entorn macroeconòmic i la capitalització deficient de les institucions", diu el document.

És més: segons l'FMI, la crisi financera encara podria intensificar-se i provocar noves pèrdues per als bancs que tenen actius als EUA. Segons càlculs de l'organització amb seu a Washington, les pèrdues potencials als EUA ja pugen a gairebé un bilió de dòlars, concretament 945.000 milions (uns 600.000 milions d'euros).

Això està molt per sobre dels entre 400.000 i 600.000 milions de dòlars que havien previst economistes de Wall Street.

Crèdits i morositat
El gruix d'aquestes pèrdues, uns 565.000 milions de dòlars que representen el 60% del total, estan relacionades amb el negoci hipotecari i es deuen a la baixa dels preus de l'habitatge i l'augment de la morositat.

Però tot i que l'epicentre de la crisi són els EUA, l'informe alerta que aquesta "s'ha estès" a altres parts del món ja que els bancs d'altres països també s'han vist afectats "per la mateixa liberalització excessiva de les condicions financeres mundials".

Davant d'aquest panorama, el director del departament monetari, Jaime Caruana, va fer una crida als governs mundials perquè passin immediatament a l'acció per mitigar els riscos d'un ajust més dur, i als bancs els va demanar transparència i els va instar a supervisar més de prop els comptes. També va demanar als bancs centrals que continuïn aportant liquiditat al mercat per garantir que funcioni.

El risc és més gran en aquells països on el preu de l'habitatge està sobrevalorat. És el cas de l'Estat espanyol, on el preu de l'habitatge està sobrevalorat entre un 15% i un 20% per sobre del preu real.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.