Economia

Recessió suau als EUA

Crisi

El Fons Monetari Internacional ha confirmat el que era un secret del domini públic: els Estats Units entraran en recessió aquest any. Això sí, lleu. I és més, hi ha una possibilitat entre quatre que la recessió sigui global.
En el seu informe semestral Perspectives de l'economia mundial, l'FMI assegura que l'economia nord-americana creixerà només el 0,5% durant el 2008, l'equivalent a una recessió "suau", a conseqüència de les turbulències en els mercats immobiliaris i financers però prediu una recuperació gradual el 2009, quan creixerà "moderadament" un 0,6%.

Els temors de recessió fa mesos que es deixen sentir als EUA però tant la Casa Blanca com la Reserva Federal han estat molt cauts.

Hipoteques porqueria
Els Estats Units encapçalen la desacceleració però no es circumscriu a aquest país. Segons l'FMI, els problemes derivats de les hipoteques d'alt risc s'han estès a altres tipus de crèdit i han generat el que qualifica de "la major crisi financera des de la Gran Depressió". A més, Europa s'ha contagiat per les inversions d'alguns bancs en les subprime.

Segons el Fons, l'economia mundial creixerà més lentament en els propers dos anys com a conseqüència de la crisi creditícia. D'acord amb els seus càlculs, el creixement mundial es reduirà al 3,7% el 2008, quatre dècimes menys que les previstes el gener, i al 3,9% durant el 2009. Aquesta xifra és un 1,5% menys que el creixement del 2007 i l'FMI no descarta que la reducció del creixement sigui encara més gran. De fet, alerta que hi ha un 25% de possibilitats que el contagi de la crisi sigui tan ampli que es tradueixi en una recessió global.

L'FMI ha confirmat que tant els EUA com Europa patiran els pitjors efectes de la crisi. La zona euro s'espera que creixi aquest any l'1,4% i només un 1,2% el 2009, per sota del previst fa tres mesos. Pel que fa a les economies emergents, considera que el creixement es mantindrà per sobre de la tendència amb el lideratge de la Xina i l'Índia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.