Economia

Pla antirecessió als EUA

L’economia nord-americana ha empitjorat. Els principals bancs nord-americans han presentat pèrdues en l’últim trimestre i la por a la recessió està cada cop més estesa. Davant d’això, el govern dels EUA, el Congrés i també la Reserva Federal han passat a l’acció. Demòcrates i republicans han acordat elaborar un pla conjunt per combatre el perill de recessió i l’administració Bush presentarà un paquet de mesures.

La Reserva Federal dóna suport a aquestes accions i també està preparada per actuar agressivament, com volen els inversors. En una intervenció davant el Congrés, el president de la Fed, Ben Bernanke, ha reconegut que l’economia nord-americana necessita un estímul fiscal “urgent i temporal”, però també ha advertit als legisladors que estudiïn totes les opcions abans de rebaixar els impostos o augmentar les despeses.

Importància cabdal
Bernanke ha especificat que és “molt important” que qualsevol paquet de mesures s’apliqui “ràpidament” perquè tingui efecte en els pròxims 12 mesos, ja que, si arriba massa tard, quan l’economia estigui millorant, podria ser “desestabilitzador”. Bernanke també ha destacat que ha de ser “temporal” per evitar el dèficit.

La Casa Blanca ha confirmat que Bush presentarà un paquet de mesures, però no n'ha avançat més detalls. Pel que fa al paquet del Congrés, el pla s’adreçaria a la classe mitjana, per estimular el consum, i podria costar més de 68.000 milions d’euros. Tot i així, s’ha d’acordar quines mesures inclourà, ja que, si els demòcrates aposten per injeccions econòmiques temporals, els republicans prefereixen reduir els impostos permanentment.

La crisi del mercat hipotecari, la caiguda del consum, l’increment del preu de la gasolina i l’augment de l’atur han fet créixer els temors de recessió. També hi contribueixen les pèrdues de bancs nord-americans com Citigroup o Merrill Lynch, que ha anunciat que havia perdut gairebé 6.800 milions d’euros en el quart trimestre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.