Economia

"En moments difícils és quan fa més falta l'obra social"

ENTREVISTA: Isidre Fainé president de La Caixa

Isidre Fainé analitza sempre les xifres en profunditat i no només les econòmiques; també dedica una gran atenció a les que mostren els nivells de marginalitat i exclusió social, que, assegura, no es diuen mai. Com a president de La Caixa i de la seva Fundació vol potenciar els aspectes més assistencials d'una nova etapa en l'Obra Social. Per parlar de les seves propostes en aquest àmbit ens rep al seu despatx, al voltant d'una taula plena de papers amb números i gràfics. Fainé té tota la planta d'un home de negocis fet a ell mateix i que ara se'ns presenta amb un objectiu per sobre de qualsevol altre: que la gent sàpiga quins són els projectes socials de l'entitat amb la finalitat d'ajudar cada dia un nombre més alt de persones.
La dotació pressupostària de l'obra social ha passat de 177 milions d'euros el 2004 a 500 milions aquest any. A què respon aquest increment?
No és més que la vigència dels principis de servei i assistència que han acompanyat la institució des dels seus orígens i el fort compromís de La Caixa envers la societat. Seguint amb aquest compromís, el nou pla estratègic 2007-2010 consolida i augmenta la implicació de l'entitat financera amb les noves necessitats de la societat actual i preveu un considerable increment del pressupost destinat a acció social. Efectivament, tal com apuntava, el 2008 aquesta inversió és de 500 milions d'euros, xifra que suposa el 25% del benefici recurrent del grup La Caixa. L'objectiu de l'entitat és augmentar els recursos destinats a l'Obra Social fins als 625 milions d'euros el 2010.

Quina és la filosofia de La Caixa més enllà dels projectes concrets?
La Caixa va néixer amb la finalitat d'impulsar el progrés socioeconòmic del seu territori i d'evitar l'exclusió financera, i treballem dia a dia amb criteris d'eficàcia i rigor en la consecució d'aquests objectius. El compromís amb el desenvolupament de la societat és, per tant, la finalitat última, la raó de ser de l'entitat, i per això destinem aquest any el 61% del pressupost a programes socioassistencials, el que suposa 306 milions d'euros.

A què donen més importància: a les beques en recerca biomèdica?, a la integració de reclusos en presons?
Som una gran entitat, amb programes pioners que compten amb dotacions molt importants, com correspon a la primera fundació d'Espanya tant en pressupost com en nombre de beneficiaris. Això ens ha permès afrontar nous i ambiciosos programes, com algun dels que menciona, als quals, si m'ho permet, m'agradaria afegir-ne d'altres, com la superació de la pobresa infantil, la construcció d'habitatge assequible, la creació de MicroBank, el banc social de La Caixa, o la lluita contra l'exclusió social.

Si l'ajuda a la gent gran i l'esperit cooperativista van ser els pilars fundacionals de La Caixa, quins són avui els principals objectius de l'entitat a nivell social?
L'Obra Social de La Caixa ha tornat amb aquest gir social als seus orígens i prioritza els programes socials, entre els quals la gent gran continua sent un col·lectiu al qual dediquem una atenció preferent. Afortunadament, l'esperança de vida ha crescut molt a la nostra societat, però també ha fet aparèixer nous problemes, noves necessitats, i la nostra missió és adaptar-nos a aquesta situació i donar resposta als problemes emergents. És per això que hem posat en marxa un programa de prevenció de la dependència al qual dedicarem en els propers anys més de 30 milions d'euros.

Com a bon coneixedor de la realitat econòmica i social, quins li semblen els principals reptes a què fa front Catalunya en aquests moments? ¿L'educació, la immigració, el risc d'exclusió social?
En un món globalitzat, Catalunya ha de fer front a un nombre més alt de necessitats socials. Els tres aspectes que vostè menciona són, sens dubte, alguns dels principals reptes que té Catalunya: l'accés a l'educació, la immigració i l'exclusió social, així com també l'accés a un habitatge o a un lloc de treball. El nostre desig és que totes les persones tinguin les mateixes oportunitats per créixer en aquesta societat, i per això entre les nostres prioritats hi ha la lluita contra la pobresa i l'exclusió social que pateixen milers de famílies, amb un programa al qual destinarem 300 milions d'euros fins a l'any 2010. També treballem per facilitar la integració laboral d'aquelles persones amb més dificultats i per afavorir la inclusió social de les persones nouvingudes, amb una xarxa formada per 114 mediadors interculturals.

També han estès els seus projectes a països del Tercer Món. ¿És un canvi de prioritats?
Ja fa deu anys que vàrem començar a ajudar els països en vies de desenvolupament a l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina i durant aquest temps hem pogut realitzar 345 projectes a 56 països, amb una inversió superior als 31 milions d'euros. Aquest any 2008, el pressupost de l'Obra Social de La Caixa per a cooperació internacional arriba fins als 15 milions d'euros; d'aquesta manera col·laborem en l'eradicació de la pobresa del Tercer Món. Un projecte destacat en aquest àmbit és la nostra col·laboració amb Gavi Alliance, entitat público-privada que lluita contra la mortalitat infantil als països de renda baixa, facilitant l'accés a la vacunació a nens menors de 5 anys. Hi destinem un pressupost de quatre milions d'euros i gràcies a aquest esforç inversor ens hem convertit en el primer soci privat d'Europa de Gavi Alliance. Per tal que es faci una idea de la transcendència d'aquest consorci, l'OMS calcula que les contribucions de Gavi Alliance han evitat més de 2,9 milions de morts futures fins a finals del 2007.

Com podem sensibilitzar la societat respecte a una situació mundial amb tants desequilibris socials?
La sensibilització a la població sobre les necessitats socials és una tasca important i una de les línies d'actuació de l'Obra Social de La Caixa, ja que entenem que només tenint una societat conscienciada de la realitat social, aquesta societat podrà fer front als desequilibris socials. En tots els programes que portem a terme sempre tenim en compte la divulgació de problemàtiques socials, amb iniciatives com la instal·lació d'exposicions itinerants a les principals ciutats espanyoles, que permeten sensibilitzar els ciutadans sobre problemes de diferents àmbits, com el consum de drogues, la violència o la sida. També promovem la reflexió i el debat en l'opinió pública amb la Col·lecció d'Estudis Socials, a càrrec de destacats investigadors en el camp de les ciències socials. Els nostres centres socials i culturals, com CaixaForum, esdevenen llocs de debat on premis Nobel i destacats representants de la cultura i la ciència difonen idees i aborden qüestions de màxima actualitat.

En quina situació queden els projectes de caire cultural, que havien sigut la marca més coneguda de les activitats extrafinanceres de La Caixa?
Els recursos destinats als programes socials són els que més s'han incrementat els darrers anys; aquest creixement no s'ha realitzat en detriment de la programació cultural. Tot el contrari, creiem en la cultura com una eina d'acció social. Les xifres parlen per elles mateixes: l'any passat La Caixa va destinar als programes culturals 59 milions d'euros, mentre que la inversió per al 2008 creix fins a arribar als 79 milions d'euros. No només no hem reduït la nostra activitat en l'àmbit cultural, sinó que estem duent a terme un important impuls dels programes culturals, com demostren la recent inauguració de CaixaForum Madrid (la nova seu de l'Obra Social a la capital de l'Estat, que ha rebut en els dos primers mesos d'activitat més de 400.000 visitants), així com la consolidació de CosmoCaixa i de CaixaForum Barcelona com a centres socials i de difusió de la cultura i la ciència a la ciutat. També destacaria iniciatives com els concerts participatius, el programa d'Art al Carrer o Diversons, un programa de música dissenyat per fomentar la diversitat i la convivència.

Vostè és un dels millors coneixedors de l'estat actual de l'economia espanyola. No puc marxar sense preguntar-li per la crisi que se'ns tira a sobre.
Vénen temps difícils, però tenim tots els elements necessaris per superar-los, més que altres països. Tenim gent preparada, amb empenta, una economia prou forta i cada cop més diversificada... Ens en sortirem, aquest és el missatge que hem de deixar clar. Però això ens ratifica en la nostra aposta, perquè en moments de dificultats és quan fa més falta l'obra social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.