Economia

Apple farà l'agost amb el negoci de l'iPhone

El dia en què Apple va posar a la venda l’iPhone als Estats Units, en va vendre mig milió de terminals en 24 hores. Les cues que es van formar davant de les botigues d’Apple van ser formidables, i per un moment es va témer que el procés d’activació dels telèfons (que es feia a través d’Internet) es col·lapsés. Però AT&T, l’operadora de telefonia amb què treballa en exclusiva Steve Jobs, va poder controlar tota la demanda.

A falta de mesos perquè l’iPhone arribi a Europa, Apple està negociant amb altres companyies de telefonia mòbil per vendre l’exclusivitat del seu iPhone, un telèfon que promet convertir-se en l’estàndard i referent de la telefonia mòbil, tal com l’iPod ho és dels reproductors de música digital. Apple podria dominar el mercat de la telefonia mòbil i això és un autèntic caramel per a les operadores com Telefónica, Orange i Vodafone, enfrontades des dels inicis per esgarrapar cada petit bocí del pastís de la telefonia.

Apple, molt conscient d’aquest poder, té en aquests contractes la seva principal font de beneficis. La companyia de Steve Jobs no farà l’agost venent iPhone, sinó gaudint dels drets d’explotació. És per això que a canvi de l’exclusivitat, Apple exigeix un 10% dels ingressos derivats de l’iPhone en conceptes de trucades i missatges SMS. Apple negocia l’exclusivitat amb un operador per cada país encara que perdrà algunes vendes perquè no tots els consumidors voldran canviar de companyia pel privilegi de fer servir l’iPhone, però els beneficis que en traurà superen de forma àmplia aquestes petites pèrdues.

A Europa, la majoria de contractes ja són tancats: al Regne Unit, iPhone operarà amb O2, la filial de Telefónica al país britànic, a França serà Orange (France Telecom) i a Alemanya, T-Mobile (Deutsche Telekom). L’iPhone arribarà a aquests països el novembre vinent.

El director executiu d’Apple, Steve Jobs, ha reconegut a Londres aquesta setmana, en la presentació de l’iPhone, que serà a les botigues el 9 de novembre i que ha tractat amb diverses operadores abans d’adjudicar el contracte a O2. A la botiga d’Apple de Regent’s Street, Steve Jobs va reconèixer que “O2 és la millor situada en el mercat per a la distribució de l’iPhone”, del qual ja se n’han venut un milió d’aparells als EUA des que va llançar-lo el passat mes de juny. El preu de l’iPhone al Regne Unit serà de 279 lliures (420 euros), més car que als EUA, on els preus ja han començat a baixar. Els usuaris britànics hauran de tenir contractes per un mínim de 18 mesos, amb un cost de 1.000 lliures (1.500 euros). L’operadora O2, al Regne Unit, ha aconseguit vèncer Vodafone, el rival més important, i això fa pensar que tot sembla indicar que Steve Jobs tindrà la temptació d’anar-se’n amb Movistar a Espanya. Si més no, de temptejar-la perquè l’aparell arribi a Espanya la primavera del 2008.

La compra de l’operadora O2 per part de Telefónica està sent una de les adquisicions més exitoses del sector. Peter Erskine, president i director executiu d’aquesta operadora, ho explicava fa uns dies a Londres i assegurava que O2 té 8 milions de clients al Regne Unit, on l’any passat va créixer un 15%, i espera millorar un 10% aquest exercici.
Les companyies de telefonia s’havien resistit fins ara als intents dels fabricants de mòbils de quedar-se amb una part dels beneficis derivats del seu ús. L’únic exemple previ és la companyia Research In Motion, propietària de les populars Blackberry, que instal·la els seus servidors als clients de les diverses operadores, ja siguin grans empreses o clients particulars, i s’enduen part dels ingressos.

Perdre el negoci
El gran negoci d’Apple es podria quedar en no res. Un hacker de 17 anys ha descobert la manera d’alliberar l’iPhone, és a dir, de fer-lo funcionar amb targetes d’altres companyies. Al seu blog, el nord-americà George Hotz va mostrar com havia aconseguit fer que el seu iPhone funcionés amb T-Mobile, la rival d’AT&T (que paga l’exclusiva) als Estats Units. Hotz ha declarat que ho ha fet per a ell i que no en vol treure cap profit econòmic, però ha advertit que amb uns coneixements de software mínims qualsevol pot desbloquejar el terminal i fer-lo funcionar amb altres companyies. Qui sí que en vol treure profit econòmic és una companyia txeca que ven una targeta anomenada TurboSim, on es pot copiar la informació de la SIM que ve amb l’iPhone i fer-la servir operant amb qualsevol companyia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.