Economia

El preu dels pisos caurà un 10% abans d’estabilitzar-se

La correcció dels preus immobiliaris es troba just a mig camí d’un procés que, previsiblement, conclourà l’any que ve. Els preus dels habitatges van començar a recular a principis d’any i, des de llavors, han retrocedit un 10 per cent al conjunt de l’Estat, segons les dades de l’Instituto de Estudios Económicos (IEE), vinculat a la patronal CEOE. El director general de l’IEE, Juan Iranzo, va presentar ahir aquestes xifres en una jornada organitzada per la patronal de promotors de Madrid, Asprima, i va afegir que al final del procés l’ajustament se situarà al voltant del 20 per cent en termes reals, és a dir, tenint en compte la inflació.

Iranzo va mostrar la seva preocupació per les 600.000 vivendes que es troben actualment sense vendre a l’Estat i va lamentar que el descens dels tipus d’interès es traslladi tant a poc a poc a l’Euribor, el principal índex de referència per a les hipoteques. “El pitjor de la crisi financera ja ha passat, però encara queden uns mesos difícils amb relació a la restricció del crèdit”, va dir Iranzo. Finalment, va considerar que l’Euribor pot situar-se “lleugerament per sobre del 3%” entre febrer i març de l’any que ve si, tal com apunten els indicadors, la inflació segueix baixant i el BCE aplica alguna retallada addicional de tipus.

La societat taxadora Tinsa, per la seva banda, va fer públic ahir un informe on detalla una caiguda del preu de la vivenda nova al novembre del 7,8 per cent amb relació al mateix període de l’any passat. Aquest descens és el més important que s’ha produït al llarg de l’exercici. La caiguda del mes passat ha afectat especialment les grans ciutats i la seva àrea metropolitana, a més de les capitals de província.

Menys llocs de treball
Per altra banda, el president de l’Associació de Promotors i Constructors (APCE), José Manuel Galindo, va avaluar ahir en prop d’un milió els llocs de treball que es destruiran com a conseqüència de l’aturada immobiliària. Més concretament, Galindo va explicar que aquest any s’han començat a construir unes 250.000 vivendes, 300.000 menys que el 2007, cosa que ha suposat la destrucció de 490.000 llocs de treball, tant directes com indirectes.

L’any que ve es preveu que l’edificació residencial sigui la meitat que la de 2007, és a dir, que s’aixequin només 150.000 habitatges, una xifra que portarà a la desocupació 340.000 empleats més del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.