Economia

L'IPC baixa dues dècimes a l'agost i la taxa d'inflació interanual se situa en el 4,8%

Economia

Els preus han baixat dues dècimes al mes d'agost a Catalunya i la taxa d'inflació interanual s'ha situat en el 4,8%, tres dècimes menys que al juliol (5,1%), segons dades que ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'agost de l'any passat la taxa era del 2,4%. Al conjunt de l'Estat, l'IPC també ha experimentat un descens de dues dècimes al mes d'agost respecte al juny i la taxa interanual s'ha situat en el 4,9%, quatre dècimes menys que la del juliol (5,3%). Aquest descens s'explica per la moderació dels preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques.

Per demarcacions, el descens més important dels preus és el que es produeix a les comarques de Tarragona i Girona. Totes dues registren un retrocés del 0,4% respecte al mes de juliol, i la inflació interanual se situa en el 4,7% en el cas de Tarragona (5,1% al juliol) i en el 5,5% en el cas de Girona (6% al juliol). En el que va d'any (des del gener) els preus han augmentat un 2,4% a la demarcació de Tarragona i un 2,5% a les de Girona.

Els preus de les comarques de Lleida experimenten un descens del 0,3% respecte al mes de juliol, i la inflació interanual queda fixada en el 5%, quatre dècimes menys que la interanual del mes de juliol, que va ser del 5,4%. En el que va d'any (des del gener) els preus de la demarcació de Lleida han augmentat un 2%.

Barcelona és la demarcació en què els preus han baixat menys respecte al juliol, amb un retrocés del 0,1%. La taxa interanual queda fixada en el 4,8%, dues dècimes menys que la taxa interanual del mes de juliol, que era del 5%. En el que va d'any els preus han augmentat un 1,9%.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, el descens de dues dècimes de l'IPC respecte al mes de juliol s'explica, en primer terme, pel comportament de sectors com el del transport, que registra un descens del 2,4% gràcies a la moderació del preu del petroli (+8,6% de variació interanual i +5,6% en el que va d'any).

També han tingut bon comportament els preus del sector de la roba i el calçat, amb un punt menys que al juliol (+0,5% de variació interanual i -14,3% en el que va d'any), i l'habitatge, que cau dues dècimes respecte als preus del juliol (+7,9% interanual i 6,3% en el que va d'any).

En canvi, els preus de l'oci i la cultura han augmentat un 1,6% respecte a juliol (0,9% interanual i 2,8% en el que va d'any) i els preus dels hotels, cafès i restaurants, que sumen set dècimes als de juliol (4,8% interanual i 5,3% en el que va d'any).

Al conjunt de l'Estat, els preus de l'agost reculen dues dècimes respecte al mes de juliol i la inflació interanual se situa en el 4,9%, quatre dècimes menys que la del juliol (5,3%). Aquest descens es deu al bon comportament del transport, que se situa al 8,6% de taxa anual, dos punts menys que al juliol, i l'habitatge, que cau cinc dècimes en la taxa anual i se situa en el 7,9%.

Aquests dos descensos s'expliquen per la moderació dels preus dels carburants i els lubricants, que han disminuït respecte als de l'agost del 2007, i del gasoil per a la calefacció, que ha baixat en comparació al comportament estable que va experimentar el 2007.

Els aliments i les begudes no alcohòliques també reculen i la taxa interanual queda fixada en el 6,8%, dues dècimes menys que la que es va registrar al juliol. Aquest descens es produeix gràcies a la disminució dels preus del peix fresc i la llet.

La taxa de variació interanual de la inflació subjacent (que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics) es manté al 3,5% i la diferència amb l'índex general queda fixada en 1,4 punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.