Economia

La inflació sota mínims

La taxa d'inflació harmonitzada, la que es mesura d'igual manera a tots els països de la zona euro, s'ha situat al gener al seu mínim històric. Segons les dades de l'IPC avançades per l'Institut d'Estadística (INE), els preus han caigut set dècimes respecte al desembre i se situen ara en el 0,8% en la seva taxa anual per al conjunt de l'Estat.

L'indicador avançat és una estadística que l'INE publica per incorporar una primera estimació de la inflació a la base estadística europea de l'Eurostat. Tot i ser una xifra provisional, el resultat coincideix habitualment amb la xifra oficial de la inflació que, en aquest cas, es confirmarà el 13 de febrer quan es coneguin totes les xifres dels preus.

Ara bé, si l'Institut l'encerta en el seu càlcul, l'Estat assolirà una situació històrica: la taxa d'inflació més baixa des que es va començar a mesurar l'IPC l'any 1977. En més de 30 anys no s'havia arribat a una xifra tan baixa i que contrasta a més amb el 3,6% que es registrava l'any passat en el mateix mes.

Fins que es coneguin les dades definitives no se sabrà a què s'ha d'imputar aquest nou descens, però tot apunta que les causes es troben en la caiguda del preu del petroli i a les rebaixes pròpies del gener.

Sisè mes consecutiu de descens
Amb el gener, ja seran sis mesos consecutius de descensos. Des d'agost del 2008 els preus no paren de baixar. Després de mesos d'alces en què fins i tot va arribar a màxims històrics amb un 5,3% al juliol, l'IPC ha encadenat reculada rere reculada.

La dada avançada del gener està en línia amb les previsions del govern espanyol, que esperava que la inflació, després de tancar el 2008 en l'1,4%, seguís baixant el 2009, tot i que de moment ha descartat una situació de deflació (disminució generalitzada del nivell de preus, que implicaria taxes de variació negatives).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.