Economia

L'FMI reclama a Espanya reformes estructurals urgents i augura una contracció del PIB

Economia

El Fons Monetari Internacional (FMI) posa deures a Espanya quan aquesta enfila els últims esglaons cap a la recessió. Tot i que José Luis Rodríguez Zapatero ha aprovat cinc paquets anticrisi, l’organisme internacional troba a faltar encara reformes estructurals –la més urgent, la del mercat de treball– perquè Espanya escapi de la pinça d’elevat atur i baixa competitivitat. Tot això no impedirà, però, la contracció de l’economia de “com a mínim” l’1% del PIB el 2009.

En el seu últim informe, l’FMI revisa de nou a la baixa les seves previsions després d’haver pronosticat per a l’any que ve un PIB negatiu del 0,7% en una data no tan llunyana com la del 6 de novembre. L’alarma salta pel dèficit, que el 2008 serà del 3% però que el 2009 s’enfilarà al 5%, dos punts per sobre del límit que fixa el pacte d’estabilitat de la UE.

Economia “atrapada”
De l’abast de les reformes en dependrà, segons l’organisme presidit pel francès Dominique Strauss-Kahn, que l’Estat no quedi “atrapat” en una teranyina de “baixa competitivitat, dèbil creixement, prolongat desendeutament i elevat atur, dels quals seria difícil retornar a un baix endeutament públic”.

Mentre Zapatero deixa la reforma laboral en mans del diàleg social que aplega patronal i sindicats, l’FMI avança solucions com eliminar la indexació dels salaris a la inflació o igualar costos d’acomiadament. Amb un 30% de contractes temporals, però, la tesi de Zapatero és que el mercat laboral ja és prou flexible.

L’organisme, això sí, lloa Espanya per la resposta “més ràpida i àmplia que els seus socis de la UE” amb un lot anticrisi que és el 4% del PIB. Això no dilueix les perspectives “ombrívoles i incertes” a curt termini, tot i el respir del descens del petroli i l’Euribor.

L’habitatge es troba “en plena correcció” i, segons l’FMI, “portarà temps” pels molts pisos pendents d’entrar al mercat. La recepta és activar el mercat del lloguer per absorbir l’estoc de pisos desocupats i no construir més pisos protegits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.