Economia

El BBVA preveu una caiguda del PIB català de l'1,2%

Economia

El servei d'estudis del BBVA preveu un retrocés del PIB català d'un 1,2% aquest any, encara que no descarta que aquesta caiguda pugui ser de fins a un 2%, si la crisi mundial persisteix, no s'esvaeixen les actuals incerteses i es destapen nous escàndols financers, com el del cas Madoff.

A la presentació del nou número de la revista Situació Catalunya, l'economista responsable d'Espanya i Europa del servei d'estudis, Rafael Domènech, ha apuntat que el comportament de l'economia catalana estarà en línia amb l'espanyola i ha obert la porta a una caiguda més gran si l'escenari macroeconòmic empitjora.

Encara que el pronòstic per a aquest any és "d'intensificació" de l'ajustament que cueja des del 2008, de moment el BBVA manté que es podria produir un punt d'inflexió i començar el camí de la recuperació econòmica a finals del 2009 o a principis del 2010.

Segons l'estudi, la caiguda de la demanda interna i del consum privat a Catalunya (-1,3%) determinarà el retrocés estimat del PIB, així com un augment de l'atur, que Domènech ha apuntat que a Catalunya es podria situar en una taxa del 13% al 2009.

El BBVA calcula que l'impacte de l'important ajustament de l'economia catalana suposarà previsiblement la pèrdua de 150.000 llocs de treball. Segons Domènech, la baixada de tipus i de la inflació són factors que "esmorteeixen" el deteriorament econòmic i alleugen la càrrega financera del sector privat. No obstant, considera que no serveixen, de moment, per reactivar l'economia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.