Economia

La recessió surt cara

PRESSUPOSTOS DE 2009

El govern ha assumit que l’economia catalana passa el pitjor moment dels últims anys i així ho ha volgut reflectir en l’elaboració del projecte de llei de pressupostos de l’any vinent aprovat ahir. Segons el quadre macroeconòmic sobre el qual es fonamenten els comptes públics, Catalunya entrarà en recessió el 2009, concretament d’una dècima percentual en el conjunt de l’any, i veurà com es destrueixen prop de 55.000 llocs de treball fins a deixar la taxa d’atur en un 11,6%, pràcticament el doble que el 2007, quan era del 6,5%.

Els capítols del PIB que aguantaran relativament bé la crisi, com ara el sector exterior, on les exportacions passaran del 2,4% d’aquest any a l’1,9% del vinent, no compensaran, per exemple, la caiguda de la construcció, que es contraurà un 6%.
Austeritat i proactivitat

Tot plegat ho va reflectir ahir, d’una forma “realista”, el conseller d’Economia, Antoni Castells, durant la presentació a la premsa de les grans línies del pressupost. En paraules del titular d’Economia, el govern vol fer front a la crisi amb mesures contracícliques, “apostant per les polítiques socials, la productivitat i la competitivitat”. Paral·lelament, l’executiu vol aplicar la màxima austeritat “allà on es pugui”, i ja ha anunciat una reducció de prop de 46 milions en el capítol d’administració i serveis generals.

La despesa global arribarà el 2009 a 36.981,1 milions, un 6,4% més que aquest any, tenint en compte que aquesta xifra inclou ingressos per operacions financeres, com ara crèdits i venciments del deute, que s’eleven un 49,5%, fins a 6.421,4 milions. El conseller va puntualitzar també que, en el context actual de crisi, el govern escurarà al màxim la possibilitat d’incórrer en dèficit, que segons la llei d’estabilitat pressupostària té un topall de l’1%. Aquest percentatge equival a 2.127 milions del total pressupostat.

El document, que serà presentat divendres al Parlament amb el protocol habitual, està clarament “condicionat” pels ingressos. Castells va recordar la tendència a la baixa que presenten els tributs cedits, concretament el de transmissions patrimonials, que l’any vinent deixarà de recaptar 1.762,8 milions, un 46% menys, i alguns dels impostos participats, com ara l’IVA, que caurà un 13,5%, és a dir, 571,1 milions no ingressats. En canvi, l’IRPF aportarà al tram autonòmic català un 22,9% més, que deixarà la xifra final en 6.594,4 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora
Economia

Catalunya creixerà un 2,6% aquest any, segons el BBVA

barcelona
Unió Europea

La inflació a la zona euro es modera una dècima al juny, fins al 2,5%

Barcelona

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona