Economia

Els preus tornen als nivells d'abans de la crisi

Consum

El cost de la vida ha baixat quatre dècimes el novembre en relació amb el mes d'octubre i ha situat la taxa interanual de la inflació en el 2,5%, una xifra que no es registrava des del juliol del 2007, un mes abans d'esclatar la crisi financera als Estats Units.

De fet, la davallada el novembre és el primer descens que es dóna en aquest mes en els últims 7 anys.

Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) indiquen que en el conjunt de l'Estat espanyol, l'IPC ha quedat fixat en el 2,4%, una dècima per sota del català, després de caure 1,2 punts en la taxa interanual.

Aquesta reducció s'explica principalment, segons l'INE, per l'abaratiment del petroli i d'alguns aliments. En aquest cas la variació acumulada durant l'any és del 2%.

Val a dir que la inflació del novembre és la que fa servir el govern estatal per compensar les pensions. Així, amb el descens del novembre, l'Estat haurà de destinar 624 milions d'euros per compensar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes, la xifra més baixa dels últims 15 anys i molt inferior respecte als 3.121,8 milions que l'executiu va haver de destinar l'any passat per aquest mateix concepte. Fa un any la inflació era del 4,1%. El 2009, la pensió contributiva mitjana pujarà un 2,4% i se situarà en els 741,6 euros mensuals.

Els que més pugen i baixen
Els preus que més han baixat a Catalunya són els del transport (-4,3%), seguits d'oci i cultura (-1,1) i hotels, cafès i restaurants (-0,3). En canvi, entre els preus que més han pujat hi ha els del vestit i calçat (3,8%).

Per demarcacions, la inflació va caure un 0,8% el novembre a Girona; un 0,7%, a Tarragona; un 0,5%, a Lleida i un 0,2%, Barcelona. Aquesta última registra una variació interanual per sobre de la mitja catalana, amb un augment del 2,7%, mentre que Girona i Lleida estan en el 2,4%, i Tarragona en el 2%.

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida