Economia

Un tribunal jutjarà durant 7 mesos l'estafa de Brighton

La secció cinquena de l'Audiència de Barcelona viurà avui el primer acte d'un veritable macrojudici que es desenvoluparà en un total de 57 sessions al llarg de set mesos, entre el 13 de gener i el 9 de juliol de l'any vinent i en el qual es jutjarà el cas de l'estafa de l'acadèmia d'anglès Brighton, que va tancar deixant penjades milers de persones amb un curs pagat a l'avançada i sense rebre classe.

Al banc dels acusats hi seurà Alfredo Ibáñez, el responsable de les escoles, per a qui la fiscalia i l'acusació particular -que representa els afectats- demanen una pena de 8 anys de presó pels delictes d'estafa continuada i insolvència punible. L'acusació particular -que exerceix el lletrat Alejandro de Rojas- l'acusa també d'un delicte d'apropiació indeguda.

La celebració d'un judici d'aquestes dimensions és un fet gens habitual a l'Audiència de Barcelona, que s'ha vist obligada a dictar mesures extraordinàries per preveure el normal funcionament de la vista, així com de la secció que jutjarà els fets. Per aquest motiu s'han designat dos magistrats i un secretari de reforç.

La vista s'obre avui amb les qüestions prèvies, i la propera sessió es trasllada ja al 13 de gener de l'any vinent, quan declararà l'acusat. L'agenda d'assenyalament de la secció té previst celebrar nou sessions de la vista durant cada mes entre el gener i el maig, i set al juny. La recta final serà la primera setmana de juliol. La necessitat d'interrogar els 1.100 testimonis és el que ha obligat a habilitar un calendari tan prolongat.

L'escrit d'acusació del fiscal recorda que Alfredo Ibáñez va crear l'any 1990 la societat Acces Language, que és la firma legal de les escoles d'anglès que amb el nom comercial Brigthon van començar a proliferar per la ciutat de Barcelona. L'èxit de la iniciativa es va traduir en l'obertura de sucursals dels centres d'ensenyament a Badalona, Martorell i Sabadell.

Un sector en crisi
El sector va passar per una greu situació de crisi l'any 2001 i ja aleshores Ibáñez va haver de reduir el nombre d'aules, que van passar de 162 a 56. Segons les acusacions, l'any 2000, l'empresa de les escoles Brighton fregava un deute de 2 milions d'euros i un any més tard les pèrdues eren d'1.179.754 euros, amb una "situació patrimonial d'incapacitat de devolució del deute".

Tot i que l'empresa havia entrat en una deriva de la qual era impossible de sortir-ne, Ibáñez va continuar com si res, oferint i contractant cursos a nous alumnes. El fiscal li retreu haver actuat "faltant al deure de lleial comerciant" i amb un evident "ànim de lucre", perquè era coneixedor de la seva situació d'insolvència. Fins i tot va estar acceptant noves matrícules fins al dia abans de tancar, el 28 d'octubre. Aleshores hi havia 10.940 alumnes amb algun curs pendent a Brigthon i que ja havien pagat a l'avançada, assumint un deute amb una entitat financera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.