Economia

Brussel·les investiga si Iberia pacta preus i horaris dels vols transatlàntics amb British i American

Europa

La Comissió Europea està investigant si Iberia pacta els preus, els horaris i la capacitat dels vols transatlàntics amb British Airways i American Airlines, les seves sòcies de l'aliança Oneworld. "El nivell de cooperació entre aquestes aerolínies sembla ser molt més ampli que l'habitual", ha advertit aquest dilluns en un comunicat l'executiu comunitari, que creu que podrien estar vulnerant la legislació europea i restringint la lliure competència. Brussel·les també examinarà a quatre aerolínies de la rival Star Alliance: Air Canada, Continental, Lufthansa i United.

Les aerolínies membres de Oneworld i Star Alliance "volen administrar conjuntament horaris, capacitat, preus i gestió d'ingressos en les rutes transatlàntiques, així com compartir els ingressos i vendre bitllets en aquestes rutes sense preferència entres aquestes operadores", denuncia la Comissió Europea. Brussel·les "està examinant si aquestes activitats conjuntes poden conduir a restriccions de la competència" en les rutes entre aeroports europeus i dels Estats Units per saber si realment aquests acords de cooperació suposen "beneficis demostrats pels consumidors".

El fet que l'executiu comunitari obri formalment un procediment d'investigació no vol dir necessàriament que la comissaria europea de Competència, Neelie Kroes, tingui "proves concloents" que Iberia hagi comès cap infracció, apunta el comunicat. Brussel·les no es posa cap data límit per finalitzar la investigació ni la normativa que prohibeix les pràctiques contraries a la lliure competència no preveu cap límit legal per completar-la. Iberia i British Airways –que precisament estan negociant una fusió–, així com American Airlines, Air Canada, Continental, Lufthansa i United, hauran d'enviar a la Comissió Europea tota la informació necessària per demostrar que els acords respecten les normatives comunitàries.

Les aliances aèries, com One World o Star Alliance, són acords de cooperació entre dues o més aerolínies per reduir despeses realitzant vols en codi compartit. Brussel·les, per contra, no està investigant Skyteam, l'aliança d'Air Europa amb Air France, KLM, Alitalia, Delta o Aeroflot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

conseller de famílies empresàries

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona