Política

La Comissió Europea creu que els catalans "no són conscients de la quantitat" de diners europeus que reben

El director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós, considera que els catalans saben que bona part de les infraestructures de Catalunya són finançades per la Unió Europea, perquè "quan es passeja per Catalunya constantment hi ha rètols" que ho anuncien, però reconeix que "potser no són conscients de la quantitat que això representa".

Així, en els vint primers anys de l'entrada de l'Estat espanyol a la UE, el país va rebre 100.000 milions d'euros, fet que significa 260 euros per persona cada any. D'aquesta suma, Catalunya en va captar més de 8.600 milions, "una quantitat important que ha permès fer grans obres", apunta Camós.

Aquestes xifres són "superiors al Pla Marshall o a qualsevol acte de solidaritat que es pugui imaginar". Des de l'entrada a la UE, el PIB català s'ha multiplicat per 3,2, les exportacions han augmentat 12 punts i Catalunya ha ingressat 8.640 milions euros i en rebrà 1.372 més fins al 2013.

Camós considera que en l'actualitat encara es fa més visible que la Comissió subvenciona una bona part de les infraestructures perquè a les obres es posa el rètol de la UE però, a més, es convida representants de la Comissió a les inauguracions, cosa que "no sempre" ha estat així.

El representant de la CE a Barcelona explica que darrerament ha assistit a inauguracions d'obres importants finançades en part per la CE com potabilitzadores i dessalinitzadores.

A més, la UE no només té una influència important a Catalunya per les obres que finança, sinó també per tot el dret comunitari que s'aplica al país. Un 70% de les lleis que s'apliquen a Catalunya emanen de directives europees transposades a la legislació espanyola i catalana.

Més participació
Això vol dir que el que es decideix a Europa és "el que després ens afecta a la nostra vida quotidiana". Per això Camós fa una crida perquè els catalans participin a les pròximes eleccions al Parlament Europeu.

Respecte d'una de les grans obres de transport a Catalunya, el tren d'alta velocitat, i el fet que de moment no hagi aconseguit acostar el país a la resta de països europeus pels retards que ve patint en els darrers anys, Camós reconeix que és "cert que hi ha hagut retards", però les obres "estan avançant", "d'aquí a poc estarà fet un altre tram" i també en breu s'aconseguirà la connexió amb França.

Quant al disseny de la infraestructura i si és radial o no, és a dir, si s'ha construït amb el tradicional traçat partint des de Madrid, Camós explica que això "és una decisió del govern espanyol" però afegeix tot seguit que sembla que la Comissió Europea "demana un eix mediterrani de transport ferroviari i sembla que s'acabarà fent".

Model lingüístic català
Preguntat per la seva opinió sobre com Catalunya defensa el seu model lingüístic a Europa, Camós es mostra optimista i creu que Catalunya "explica bé el seu model" davant de la UE.

Fa uns mesos el comissari europeu de Multilingüisme, Leonard Orban, va visitar Barcelona i va aprofitar per visitar escoles i conèixer més a fons el sistema d'ensenyament de llengües a Catalunya.

Ja a Brussel·les, Orban "ha dit que entén molt bé aquest model que garanteix, a la sortida del període escolar, parlar les dues llengües". La qüestió, creu Camós, no és que tècnicament s'accepti o no el model català, perquè "des del punt de vista tècnic no hi ha dificultats", sinó que "es polititza".

Directiva del foc
Camós es mostra "sobtat" pel fet que en aquests moments es parli de la directiva del foc i de com pot perjudicar activitats culturals tradicionals catalanes com el correfoc.

El representant de la CE a Barcelona "no esperava" ara aquesta reacció perquè aquesta directiva "és una cosa ben coneguda" que fa dos anys que es va aprovar, tot i que no és fins a començaments del 2010 que el govern espanyol té temps per transposar-la a la legislació espanyola.

"És fàcil culpar Brussel·les" en aquest tema, igual que passa amb altres. Creu, però, que la gent al final entén que el que fa la UE és "intentar regular per als 27 Estats membres", que tenen peculiaritats específiques cadascun d'ells.

Aquestes peculiaritats Camós afirma que es tenen en compte. Si la directiva del foc no s'apliqués bé, reconeix que podria perjudicar, però "s'aplicarà bé".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden atribueix el fracàs en el debat amb Trump a la fatiga pels viatges

BARCELONA
política

L’ANC, en contra del suport a Illa

barcelona
judicial

La fiscalia demana al Suprem que amnistiï Torrent i tres membres més de la Mesa del Parlament

barcelona
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona