Economia

Adicae calcula que hi ha entre 7.000 i 10.000 catalans afectats pel cas dels fons del Santander

Crisi financera

Entre 7.000 i 10.000 catalans afectats per la suspensió del fons Banif Inmobiliario del grup Santander. Aquestes són les xifres que manega l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae) i que suposarien que a Catalunya hi ha un 16,5% del total d'afectats de l'Estat espanyol.

Una portaveu de l'associació a Barcelona ha confirmat a l'AVUI.cat que s'està creant una plataforma que aglutinaria inicialment uns 200 catalans per sol·licitar tots els documents i explicacions necessàries per aclarir i solucionar el cas. "Hi ha moltes persones que van voler treure els diners fa mesos i no els van deixar", detalla aquesta portaveu.

Per això, durant aquest dimecres es concretarà el dia, l'hora i el lloc d'una propera reunió a Barcelona la setmana que ve per oferir una informació més detallada als afectats. L'assemblea informativa convocada per ahir es va veure desbordada per l'alt nombre d'afectats que hi han volgut assistir, que els organitzadors han xifrat en uns 200. En aquests moments, busquen una sala on hi puguin entrar entre 200 i 300 persones.

Segons aquesta portaveu, l'associació, a través de la plataforma, esgotarà totes les vies extrajudicials per arribar a una solució satisfactòria per a tothom, però si això no succeeix, es plantejaran interposar una demanda judicial.

L'associació ha demanat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que obri una investigació per aclarir si Banif Inmobiliario ha comès algun tipus d'irregularitat. En aquesta carta Adicae demana que es paralitzi de forma "immediata i urgent" la tramitació de la sol·licitud de suspensió dels reemborsaments del fons Banif Inmobiliario.

Informació privilegiada
Tot i que Adicae reconeix que l'actuació dels gestors del fons compleix amb la legalitat vigent, la petició que fa aquesta organització ve motivada per la necessitat de "clarificar" l'actuació dels gestors. Adicae creu que es pot haver produït un cas d'informació privilegiada a favor de determinats clients del fons.

L'organització també reclama que la investigació es faci sobre les diverses taxacions del patrimoni que s'han realitzat i el contingut de la informació que han rebut els inversors.

Cal recordar que el grup Santander va anunciar aquest dimarts que congela els estalvis de 42.300 clients durant dos anys. El motiu que ofereix el grup és que un 80% dels inversors del fons Banif Inmobiliari FII del Santander han coincidit a demanar el reemborsament anticipat dels seus diners per un volum de 2.617 milions d'euros. Atrapat en un exercici impossible, el banc presidit per Emilio Botín ha pactat amb la CNMV que retornarà la inversió en 2 anys.

I és que el problema és que el gruix d'aquest patrimoni està invertit en immobles que tenen llogats. És a dir, que no disposa de líquid suficient per fer front als diners que reclamen els inversors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.