Economia

42.300 inversors atrapats en un fons immobiliari de Botín

Crisi financera

El Santander va patir ahir un remake de Qué bello es vivir quan George Bailey (James Stewart) intenta fer entendre a l'allau de clients que acudeixen en massa a retirar els seus diners del banc de Bedford Falls que l'entitat no disposa de tot l'efectiu en aquell moment.

Tement que la depressió del sector immobiliari anés a més i es mengés els seus guanys, un 80% dels inversors d'un fons immobiliari del Santander amb 42.300 clients van coincidir a demanar el reemborsament anticipat dels seus diners per un volum de 2.617 milions d'euros. Atrapat en un exercici impossible, el banc presidit per Emilio Botín ha pactat amb la CNMV que retornarà la inversió en 2 anys.

El Fons Santander Banif Inmobiliario té una cartera de 3.266 milions que inclou habitatges, oficines i centres comercials (com el de Diagonal Mar a Barcelona), la majoria d'ells llogats. Tot i que entre 2000 i 2007 va tenir un rendiment mitjà del 6,5%, el 2008 ja va ser de l'1,3% i el gener passat perdia un 4%.

Tots eren inversors antics i, per tant, encara hi guanyaven, però a la finestra de liquiditat que preveia obrir al març hi han acudit alhora un 80% que volien vendre ara mateix.

Immobles complicats
Des del Santander avisen que els diners invertits en immobles, lògicament, són més difícils de traduir en diners que accions o renda fixa. I més amb presses. "Si vens casa teva i al cartell hi dius «Necessito vendre demà», si en vols 30 en trauràs 5 perquè saben que tens pressa, això no passa si hi dius «En venda»", raonen per avalar que guanyi dos anys per col·locar els edificis.

La llei permet ajornar el pagament si les peticions de reemborsament superen el 10% i per això la CNMV, el supervisor de la borsa, deixa al Santander pagar el 10% al març i la resta de forma esglaonada fins al 2011.

Si l'1 de març del 2011 no ho ha tornat tot, es liquidaria el fons. Mentrestant, el BBVA ha destinat 1.600 milions propis a cobrir peticions de reemborsament del seu fons i no haver de vendre edificis precipitadament. Al sector, però, s'estén el neguit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.