Economia

La hipoteca mitjana es redueix un 13%

Economia

159.155 euros és l'import mitjà de les hipoteques firmades a Catalunya durant el mes d'octubre passat, segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) difoses aquest dimarts. Aquesta xifra, sobre un total de 7.767 préstecs hipotecaris per a la compra d'un habitatge, és inferior en més de 23.000 euros a la dels préstecs atorgats dotze mesos enrere, és a dir, un 12,8% menys.

La caiguda en el volum de diners que presten els bancs per a la compra de la vivenda no és un fet aïllat. El sector immobiliari viu el seu particular viacrucis en una crisi en la qual molts l'assenyalen amb el dit com un dels botxins. Ara, esdevingut víctima, el mercat de l'habitatge acumula males notícies mes rere mes. Les últimes dades de l'INE sobre compravenda d'immobles i d'hipoteques així ho evidencien: cauen les vendes, el nombre d'hipoteques, els diners que es presten i l'import mitjà del crèdit.

La baixada d'aquest import mitjà s'explica només parcialment pel descens de preus, que han caigut un 6,5% l'any passat segons un estudi recent de Sociedad de Tasación. El diferencial fins al gairebé 13% que ha disminuït la hipoteca mitjana cal buscar-lo en el mercat financer, més restrictiu en la concessió de crèdits. Bancs i caixes, al contrari del que feien durant el boom immobiliari, ja no presten el cent per cent de l'import del l'habitatge o més, sinó que exigeixen una entrada. En nombre, les hipoteques concedides per les entitats financeres s'ha reduït a gairebé la meitat. Al conjunt de l'Estat, aquesta reducció ha estat d'un terç i el volum de la hipoteca mitjana s'ha reduït un 10,4%, fins els 135.202 euros.

Pitjor els de segona mà
Pel que fa a transmissions de propietat, a l'octubre només es van vendre 4.216 habitatges a Catalunya, segons l'INE, un 40% menys que els més de 7.000 del mateix mes del 2007. Al conjunt de l'Estat, es van vendre 42.883 vivendes, un 27,7% menys que a l'octubre anterior. La venda dels habitatges de segons mà és la que cau més (44,7%) a Catalunya, mentre que la de nous baixa un 35%. La venda d'habitatge de protecció oficial també baixa, un 19,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.