Economia

El preu dels pisos usats baixa per primer cop a tots els barris

Habitatge

El preu dels pisos de segona mà ha baixat aquest trimestre un 5% en el conjunt de Barcelona. Ja no hi ha excepcions. Aquests últims tres mesos i per primera vegada, el descens afecta -amb matisos- tots els districtes de la ciutat.

Les dades de l'estudi que realitza trimestralment la xarxa Comprarcasa mostren que el valor mitjà dels pisos se situa, en aquests moments, en 4.457 euros el metre quadrat, un 11% menys que durant el mateix període de l'any passat i un 5% més baix que en l'última entrega d'aquest informe.

Amb aquest ja són set els trimestres consecutius en què s'ha registrat una baixada de preus, encara que, segons el president del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària (API), Joan Ollé, el punt d'inflexió ja es va detectar el 2006 i el canvi de tendència a l'alça "s'olora a curt termini, perquè el mercat s'està començant a moure".

Nou Barris, el més barat
Tot i ser generalitzada, aquesta baixada té grans diferències en funció del districte. Així, mentre a Ciutat Vella el preu del pis de segona mà ha caigut un 18% respecte a l'any passat, a la zona alta (Sarrià, Sant Gervasi i Pedralbes), el descens es queda a l'1%. Ara mateix, la zona alta de la ciutat és l'única que manté un preu mitjà per metre quadrat per sobre dels 6.000 euros -en concret, 6.532-. Mentre que a l'altre extrem -i a gairebé 3.000 euros de distància- s'hi situa Nou Barris, el districte més econòmic, on el preu mitjà del metre quadrat està en 3.597 euros. El mateix pis es cotitza, doncs, un 80% més a Pedralbes que a Nou Barris.

Aquestes diferències s'expliquen, segons el president de Comprarcasa, Juan José Aguilera, perquè "els preus dels pisos s'estaven homogeneïtzant a l'alça arreu de la ciutat i amb la situació de crisi estan tornant als valors que els corresponien en funció de la zona i les necessitat dels seus habitants". En aquest sentit, Joan Ollé va destacar ahir, durant la presentació de l'informe, que la part alta de Barcelona ha patit un descens de preus més lleu perquè "la gent té més possibilitat de finançament i pot mantenir les transaccions, cosa que no passa en districtes com Ciutat Vella, Sant Martí o Sants Montjuïc, on cal ajustar els preus".

Nou Barris, Sant Andreu (3.679 euros el metre quadrat) i Horta-Guinardó (3.861 euros) són els únics tres districtes amb un preu mitjà inferior als 4.000 euros per metre quadrat. En el llindar entre els 4.000 i els 5.000 euros hi ha Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Sant Martí, Eixample Dreta, Gràcia i les Corts. Mentre que l'Eixample Esquerra supera per poc els 5.000 euros el metre quadrat.

Joan Ollé, que va augurar que en un termini de cinc anys es podrien recuperar els màxims dels preus dels pisos de segona mà, va remarcar la necessitat que es comercialitzi "la gran bossa d'immobles" en poder de la banca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.