Economia

El lloguer de pisos creix un 30%

Economia

"Jo sempre dic que si no venem pisos els llogarem perquè la gent ha de viure en algun lloc", explicava l'estiu passat la propietària d'una agència immobiliària. La intuïció s'està complint encara que aquesta professional no deu estar molt contenta: els lloguers deixen moltes menys comissions que una compravenda.

El mercat de lloguer ha crescut en els últims mesos amb força, mentre les compravendes no deixen de recular. L'any passat van signar-se a Catalunya 80.126 contractes de lloguer, un 28% més que el 2007. Aquest increment és el més important dels registrats per la secretaria d'Habitatge en l'última dècada. La correcció en el preu de la vivenda i l'enduriment en l'accés al crèdit ha portat els ciutadans a apostar pel lloguer en detriment de la compra. A la ciutat de Barcelona, que concentra al voltant d'un terç dels lloguers de Catalunya, el nombre total de contractes va elevar-se l'exercici passat fins als 27.414, un 13,5% més que un any abans. Aquestes xifres contrasten amb l'evolució del mercat de compravenda, que va disminuir durant l'any passat un 45,3%, fins als 108.594 habitatges venuts a Catalunya, segons dades de l'INE.

Malgrat aquest boom en el nombre d'arrendaments, els preus s'estan abaratint des dels màxims del 2007. A mitjans de l'any passat, el preu mitjà d'un lloguer a Barcelona era de 1.037 euros encara que amb tendència a abaratir-se. De fet, segons l'Ajuntament de Barcelona, el lloguer va passar dels 14,8 euros del primer semestre als 14,6 euros de finals del 2008. Al conjunt de Catalunya el lloguer mitjà s'ha congelat al voltant dels 900 euros.

Fonts del sector constaten que en els últims mesos s'estan renegociant contractes, però no de forma generalitzada. "Si el propietari té un bon inquilí val la pena congelar el lloguer per mantenir-lo", diuen professionals de l'activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.