Economia

El PIB català caurà entre el 3% i el 3,2% aquest any

La Generalitat de Catalunya ha modificat aquest dimecres les seves previsions de creixement per a aquest any, i calcula que el producte interior brut (PIB) caurà entre el 3% i el 3,2%.

El nou escenari preveu un "clar deteriorament de la conjuntura" econòmica, marcat especialment per la contracció de la demanda interna i els efectes que aquest comportament tindrà sobre el mercat de treball, amb un fort ajustament de l'ocupació, segons el departament d'Economia i Finances.

El conseller Antoni Castells ha recordat que aquesta nova previsió "està en sintonia" amb els últims pronòstics fets públics pels diferents organismes internacionals, entre els quals el Fons Monetari Internacional (FMI), que preveu un decreixement del 3,2% en el conjunt de les economies de la zona euro.

La Generalitat basa la revisió de la previsió per a aquest 2009 en les dades definitives corresponents al 2008 elaborades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Les dades del tercer trimestre, amb un retrocés interanual de l'1,3%, confirmen el ràpid debilitament de l'activitat econòmica iniciat durant el segon semestre del 2008, any que va tancar amb un creixement anual del PIB del 0,7%.

Les previsions per al 2009 apunten que Catalunya es mantindrà en una situació de recessió en el nou escenari macroeconòmic. Això s'explica, en bona part, per la contribució negativa al creixement de la demanda interna (-4,3%).

A més, a la notable caiguda del consum de les llars (-3%), generada per la pèrdua de llocs de treball i les males expectatives de futur, se suma la forta contracció de la inversió, tant en construcció (-10,2%) com en béns d'equip (-13,8%). El notable increment previst de la inversió en obra pública (10,5%) no compensarà del tot el dràstic fre de l'activitat residencial.

El descens de la demanda interna es veurà compensat, en part, per l'aportació positiva al creixement del saldo exterior (1,1%). No obstant això, la crisi té una dimensió global i, per tant, afectarà la demanda procedent dels principals socis comercials de les empreses catalanes, cosa que comportarà una caiguda del 10,8% de les exportacions de béns i serveis a l'estranger.

Això no obstant, la contracció del consum privat i de la inversió comportarà una reducció més gran de les importacions, de l'ordre del 15,2%. Aquest fet explica que el 2009 es redueixi el dèficit exterior de l'economia catalana.

Respecte a l'actualització de les previsions de la Generalitat, Castells ha dit que "el realisme és la primera condició que s'ha de donar perquè un govern pugui demanar confiança".

Ha afegit que l'economia catalana viu una crisi "molt seriosa", encara que ha remarcat que compta amb uns bons fonaments per sortir reforçada d'aquesta difícil situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona
economia

El lloguer s’enfila un 9,7% el primer trimestre de l’any i fixa un nou rècord

Barcelona
SOCIETAT

La UdL i la UAB impulsen la ramaderia de precisió

Lleida
economia

Foment s’oposa a l’ampliació dels impostos a la banca i les energètiques

barcelona

El Consorci Forestal català dona suport al pla de reactivació

sant feliu de buixalleu