Economia

Zapatero veu en la reunió el principi de la fi de la crisi

Cimera del G-20

Optimista i envalentit pel “reconeixement” que ha adquirit Espanya en la segona cimera del G-20, segons les seves paraules, el president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar ahir al final de la trobada que la reunió posa “les condicions perquè la recessió tan intensa que estem vivint comenci a tocar fons”. “Tocar fons –va aclarir– ja és una expectativa molt positiva. Crec que en la segona meitat del segon semestre ho hem de veure” i, per tant, s’inicia a partir d’aquest moment “la recuperació”. La cimera, doncs, “contribueix a crear confiança”, perquè hi ha hagut “unitat” i s’han pres “decisions” efectives, segons el seu parer.

El president espanyol va rebutjar que hi hagi hagut moments crítics durant les deliberacions entre el front franco-alemany i l’anglo-americà. “Hi ha hagut voluntat d’acord en tots els fronts. No he vist divisions sobre estimular més o menys; només n’he vist a la premsa. Sí que hi ha hagut debat sobre els paradisos fiscals, però no si calia estimular o no”. En aquest sentit, Zapatero va indicar que “el més lògic era esperar” a veure quin impacte tenen sobre l’economia mundial els estímuls que s’han pres els últims mesos, en alguns casos només a partir del desembre.

Quant als paradisos fiscals, el president espanyol va assegurar que ahir va ser “el principi de la seva fi”, una declaració potser excessiva, ja que la llista de referència que s’utilitzarà per perseguir-los és la que facilita l’Organització Econòmica per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE), que és molt curta. A més, hi ha països com la Xina que no formen part d’aquesta entitat i que tenen paradisos fiscals tan cridaners com Hong Kong o Macau.

Nova aportació
Els acords que s’han pres impliquen que Espanya haurà de fer una nova aportació al Fons Monetari Internacional (FMI) d’aproximadament 4.000 milions d’euros. Aquesta quantitat, dins del conjunt d’aportacions que farà la Unió Europea, i el paper que ha tingut Espanya en la cimera “consoliden la nostra posició en la governabilitat de l’economia mundial; ens consolida com a potència econòmica dins de l’àmbit internacional”.

En conseqüència, Zapatero, que es va colar per la porta del darrere en la reunió de Washington, com a càstig personal de Georges W. Bush, espera ser present en la pròxima reunió del G-20, que tindrà lloc a Nova York coincidint amb l’Assemblea General de les Nacions Unides. Podria fer-ho possible la relació amb Obama, de qui va destacar que dóna al món “una nova esperança” i amb qui vaticina una “entesa molt fàcil i molt positiva”. En aquesta reunió s’hauran de fiscalitzar els acords a què s’ha arribat a Londres.

Un punt no menys important que Zapatero va destacar especialment, perquè “la història ens jutjarà” per això, són els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni per als països més pobres. Perquè Londres, segons va dir Zapatero, també ha servit per a la “lluita contra la pobresa i la misèria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.