Economia

El Banc d'Espanya augura una "profunda recessió" de l'economia aquest any

L'economia espanyola patirà aquest any una "recessió profunda" de l'activitat, de manera que el PIB registrarà una caiguda del 3% el 2009 i un descens de l'1% el 2010, any en què es començarà a registrar una represa "incipient" del creixement. Si més no, així ho indica l'Informe de projeccions de l'economia espanyola publicat aquest divendres pel Banc d'Espanya.

En matèria d'ocupació, l'organisme supervisor estima que la caiguda de l'activitat conduirà a una disminució significativa de l'ocupació, que baixarà un 5,2% el 2009 i un 2,1% el 2010, de manera que la taxa d'atur se situarà al 17% aquest any i per sobre del 19% l'exercici que ve, si no es prenen mesures.

La caiguda del 3% del PIB per al 2009 que pronostica el Banc d'Espanya, gairebé el doble que l'última previsió del govern espanyol (-1,6%), es basa en el descens de tots els components de demanda, llevat del consum públic. En concret, el consum privat caurà un 3% (-1% el 2010), i la demanda estatal, un 5,6% (-2,4% el 2010).

Aquesta caiguda del consum es reflectirà en un augment de la taxa d'estalvi de les famílies, fins a situar-se per sobre del 16% tant el 2009 com el 2010.

Per altra banda, la inversió residencial també experimentarà un descens substancial, amb una caiguda del 12,9% de la inversió en construcció (-11,6% el 2010), tot i que atenuarà lleugerament la seva caiguda gràcies al Fons d'Inversió Local, que podria tenir un efecte positiu de tres dècimes en el creixement del PIB en la mitjana del 2009 i el 2010.

Estabilitzar el PIB
Tot i que el 2010 el Banc d'Espanya espera que l'activitat registri una caiguda de l'1%, estima que la sortida de la crisi començarà a la segona meitat de l'any que ve, quan el PIB s'estabilitzarà i, fins i tot, podria començar a créixer un altre cop. "En realitat, una bona part de la caiguda del producte projectada per al 2010 obeeix a l'arrossegament que suposen les taxes negatives d'aquest exercici", subratlla.

L'institut emissor indica que els esdeveniments dels últims mesos han donat lloc a una "greu crisi bancària i financera", que han conduït a una recessió generalitzada a l'economia mundial i que, en el cas d'Espanya, s'ha "superposat" a l'ajust que ja existia, especialment en el sector immobiliari.

Així, assegura que la situació per al 2009 i el 2010 es presenta "complicada" dins d'un patró de "recessió profunda", que previsiblement donarà pas a una "represa incipient" del creixement en l'última part de l'any que ve, i afegeix que la recuperació de la crisi internacional desenvoluparà un paper fonamental en la modulació de la recuperació a Espanya.

En matèria salarial, el Banc d'Espanya estima que el creixement de la remuneració per assalariat en el total de l'economia baixarà lleugerament el 2009, com a conseqüència, sobretot, del menor impacte de les clàusules de salvaguarda, causat per les baixes taxes d'inflació, tot i que indica que aquest creixement se situarà en taxes del 3%, "relativament elevades" i "poc coherents" amb la caiguda de l'activitat i el descens dels preus de consum.

Disminuir desequilibris
L'escenari recessiu, afegeix el Banc d'Espanya, suposarà la disminució d'alguns dels desequilibris de l'economia espanyola. Així, la contracció del consum privat el 2009 i el 2010 donarà lloc a una reducció de l'endeutament de famílies i empreses, que podria baixar quatre punts del PIB aquest any i un altre punt addicional el 2010, per passar d'estar situat per sobre del 9% del PIB el 2008 al 4,4% el 2010.

A més, considera que el patrimoni net de les llars, que s'hauria reduït durant l'exercici passat com a conseqüència del curs desfavorable del valor dels actius financers i immobiliaris, podria continuar caient a la llum del "supòsit de caiguda" del preu de l'habitatge, generant un efecte riquesa negatiu sobre el consum i la inversió.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.