Economia

Europa urgeix a prendre mesures per aplacar la crisi

Economia

Unió, solidaritat i una estratègia de set mesures per combatre la crisi financera mundial. Aquest és el missatge que van llançar ahir els caps de govern dels principals països de la Unió Europea després de la reunió que van mantenir a Berlín per preparar la cimera del G-20, que ha de tenir lloc el 2 d’abril a Londres. Serà una cimera en què es debatrà l’èxit o el fracàs de totes les accions planificades el novembre passat a Washington i que és vista com el punt d’inflexió per a “la refundació del sistema” financer, en paraules del president francès, Nicolas Sarkozy.

Les prioritats del catàleg de set punts aprovat ahir per Alemanya, França, Gran Bretanya, Itàlia, l’Estat espanyol, la República Txeca, Holanda i Luxemburg és “la recuperació de la confiança dels mercats” i la creació d’un nou ordre financer internacional.
La declaració final signada ahir destaca que “els recursos del Fons Monetari Internacional (FMI) s’han de duplicar perquè sigui possible ajudar els seus membres de manera més ràpida i flexible quan experimentin dificultats en la seva balança de pagaments”. Els líders europeus van acordar també regular i vigilar tots els productes, actors i mercats financers, i en aquest sentit es va decidir atorgar més autoritat de vigilància a l’FMI. La demanda d’una regulació directa dels productes financers de risc (hedge funds) i les agències de qualificació de riscos tampoc va ser qüestionada per cap participant a la reunió de Berlín.
 

La proposta de Zapatero
La voluntat d’acabar amb els paradisos fiscals, el refús del proteccionisme, el compromís d’enllestir les negociacions de la Ronda de Doha per a la liberalització del comerç internacional i la mesura proposada pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que els bancs es puguin proveir en època de bonança per afrontar els temps més difícils van completar el catàleg, que arribarà a la trobada del G-20 a Londres a l’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.