Economia

Els preus pugen a Catalunya un 0,4% en un any, mentre a Espanya baixen

Consum

Els preus a Catalunya van disminuir una dècima al març en relació amb el mes anterior i van deixar una taxa interanual del 0,4%, cinc dècimes per sobre de la mitjana de l'economia de l'Estat espanyol, on els preus van registrar per primer cop en els últims 47 anys una inflació negativa, del -0,1%.

En concret, i segons ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la inflació no ha estat negativa a Catalunya pel comportament dels preus a les comarques de Barcelona, on la taxa interanual va quedar fixada en el 0,7%, mentre que a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, la taxa interanual dels preus ha estat negativa, el -0,3%, el -0,2% i -0,6%, respectivament.

En el conjunt de l'Estat, els preus han pujat un 0,2% al març respecte al mes anterior, però, tot i això, en un any han baixat vuit dècimes, fins a situar-se en el -0,1%, una taxa d'inflació negativa sense precedents a Espanya.

El descens en vuit dècimes de l'IPC interanual al conjunt de l'Estat al març es deu sobretot a la caiguda dels preus en transport, la taxa anual dels quals es va reduir dos punts respecte al febrer, fins al 8,2%, com a conseqüència de la caiguda dels preus de carburants i lubricants davant de la pujada que van experimentar en el mateix mes del 2008.

També va contribuir al descens interanual dels preus l'abaratiment dels aliments i de les begudes no alcohòliques, que van disminuir la taxa anual nou dècimes, fins al 0,6%, el seu valor més baix des d'agost del 1999.

El govern central, però, diu que encara no ens trobem en una situació de deflació, ja que per donar-se aquesta situació fan falta mesos continuats de caigudes dels preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.