Economia

Ucraïna, Rússia i la Unió Euopea firmen el protocol que restablirà el subministrament de gas

Ucraïna ha firmat aquest diumenge a la matinada el protocol sobre la comissió de control del trànsit de gas rus per territori ucraïnès, subscrit aquest dissabte a la tarda per Rússia i la Unió Europea i que permet reprendre el subministrament de combustible a Europa.

La primera ministra ucraïnesa , Iulia Timoshenko, ha anunciat la firma al final de les seves negociacions con Mirek Topolanek, cap del govern de la República Txeca, que exerceix la presidència de torn de la Unió Europea.

Hores abans, durant la visita de Topolanek a Moscou i les seves negociacions amb el primer ministre rus, Vladimir Putin, el protocol havia estat firmat pel viceprimer ministre rus, Igor Sechin, el cap del consorci gasístic rus Gazprom, Alexéi Miller, i el ministre d'Indústria i Comerç de la República Txeca, Martin Riman.

Segons Topolanek, el comissari europeu per a l'Energia, Andris Piebalgs, ha firmat la còpia del documento i està disposat a subscriure l'original, elaborat en base a dos projectes ucraïnesos i dos de russos.

El document ha estat fruit del compromís de Rússia i Ucraïna, ja que, com ha admès el primer ministre txec, "diversos detalls tècnics continuen sense ser resolts".

Tanmateix, "no es pot permetre que sigui destruït el sistema de tot Europa", ha dit, i per això la Unió Europea ha proposat a ambdós països firmar el text que reflecteix concessions recíproques.

A partir de la firma del protocol comença el desplegament d'observadors en les estacions de bombeig russes, ucraïneses i dels països fronterers de l'Europa del Est que haurien de controlar l'entrada del gas rus a Ucraïna i la seva sortida cap a Europa.

El passat tres de gener,  Rússia va acusar Ucraïna de robar el gas destinat als clients europeus i va tallar el subministrament.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.