Economia

Rics, però una mica menys

Economia

La crisi econòmica afecta totes les butxaques, també les més riques. Aquest any hi ha menys multimilionaris al món i aquests són una mica menys rics, segons es desprèn de la llista anual de la revista Forbes, que es va donar a conèixer ahir.

Aquest és el primer cop des del 2003 que el nombre de multimilionaris –ciutadans amb més de mil milions de dòlars– ha baixat i ara n’hi ha 793, és a dir, 355 menys que l’any anterior, i les fortunes de tots ells sumen 1,87 bilions d’euros. Han caigut de la llista gent com l’excap de Citigroup, Sandy Weill, o el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg.

El primer de la llista Forbes torna a ser Bill Gates, que tot i haver perdut 14.000 milions d’euros en l’últim any, amb una fortuna de 31.294 milions d’euros recupera el títol de l’home més ric del món que l’any passat va recaure en el seu amic Warren Buffett. Buffett ocupa ara la segona posició amb 28.946 milions d’euros i després d’haver perdut 19.500 milions amb la caiguda a la borsa de la seva companyia Berkshire Hathaway. El mateix que ha perdut el magnat de les telecomunicacions mexicà, Carlos Slim, que ocupa el tercer lloc. El llistat de les principals fortunes del món reflecteix enguany els efectes de la crisi financera i la recessió i tanta importància té el que s’ha guanyat com el que s’ha perdut. Combinats, els tres homes més rics del món han perdut 53.200 milions d’euros i la mitjana de les fortunes de tota la llista és de 2.343 milions d’euros, quan fa un any era de 3.000 milions.

Entre els deu primers hi ha Amancio Ortega, el propietari de la firma espanyola Zara, que amb 14.317 milions d’euros ha aconseguit ascendir fins al número 10. L’any passat ocupava el lloc 22. En el llistat del 2009 hi ha ciutadans de 52 països i els nord-americans ocupen deu dels vint primers llocs, tot i que han perdut més d’un centenar de multimilionaris. És un nord-americà, l’alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, l’únic d’entre els vint homes més rics del món que ha aconseguit augmentar la seva fortuna, tot i la crisi financera, gràcies a la revalorització de la seva companyia, Bloomberg, després de la compra del 20% de Merrill Lynch.

Les grans fortunes d’Àsia i Rússia també han disminuït i Nova York desbanca Moscou com la llar de més multimilionaris. Rússia ha perdut gairebé dos terços dels seus multimilionaris i els indis han experimentat també fortes pèrdues. L’empresari Anil Ambani ha passat de ser el multimilionari que més diners va guanyar l’any passat a ser el que més n’ha perdut en els últims 12 mesos: 25.000 milions d’euros; i ha caigut del lloc sisè al trenta-quatre.

I a més de més pobres, els multimilionaris també són més vells, ja que la mitjana d’edat ha pujat dels 61 anys als 63,7. I malgrat tot, les finances i el mercat immobiliari continuen sent la més gran font d’ingressos de les grans fortunes del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona
Husamm Dabbagh
FUNDADOR DE BIOPHENOLICS

“Hem creat l’eina contra l’envelliment prematur”