Economia

Les forces polítiques catalanes qüestionen el rigor de la proposta de retardar la jubilació

Els sindicats rebutgen la mesura i adverteixen que la seva aplicació no ajuda a combatre l'atur

El president de CiU, Artur Mas, ha rebut la iniciativa del govern central per ampliar l'edat de jubilació fins als 67 anys com un "globus sonda", ja que una mesura com aquesta només es pot debatre en el marc del Pacte de Toledo. Mas assegura que abans d'incrementar l'edat de jubilació s'haurien d'estudiar altres alternatives com per exemple apropar l'edat real en què els treballadors solen jubilar-se a l'edat legal. El líder de CiU també ha criticat la retallada pressupostària del govern de l'Estat i ha dit que es una mostra que es tracta d'un executiu que "ha perdut el rumb". Mas ho ha dit durant una visita al centre del Projecte Home de Montcada i Rexac on s'ha reunit amb ex drogodependents.

Per la seva banda, el portaveu adjunt de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha defensat una "flexibilització" del sistema de pensions espanyol, però ha rebutjat la idea d'endarrerir l'edat de jubilació dels 65 anys actuals fins als 67 anys. Sánchez Llibre considera una "mala notícia per a la classe treballadora espanyola" la pretensió "improvisada" del govern de José Luis Rodríguez Zapatero d'endarrerir l'edat de jubilació.

"Nosaltres estem més per la voluntarietat, perquè a partir dels 65 sigui compatible treballar amb el cobrament d'una pensió. Estem per la flexibilització del sistema de pensions a partir dels 65, però no estarem mai a favor d'incrementar l'edat de jubilació", ha remarcat.

Precipitat i improvisat
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha qualificat de "precipitat i improvisat" el retard de l'edat de jubilació que proposa el govern de José Luis Rodríguez Zapatero i ha demanat que es donin contrapartides, com oferir la possibilitat d'ampliar la formació o de realitzar anys sabàtics a canvi d'allargar la jubilació. Puigcercós ha reconegut que es tracta d'un debat "raonable", però que el retard de la jubilació ha de tenir compensacions.

El líder d'ERC critica que en formular la proposta no s'han abordat qüestions com el mercat laboral, la formació o l'incentiu a les empreses. "Demano prudència a tothom. Les coses es poden fer millor però també és veritat que la sostenibilitat del sistema de pensions és una cosa molt important. El que no val fer és el que ha s'ha fet durant molts anys: atemorir la gent perquè vagi a buscar corrent la pòlissa privada", ha dit Puigcercós. "És el mateix govern i el mateix president que fa un any i mig deia que no passava res i que no hi havia crisi. I ara de cop i volta tot són presses", ha criticat.

ICV exigeix la retirada de la mesura
El líder d'ICV, Joan Herrera, ha denunciat que amb aquesta proposta "el conflicte social està servit", ja que es tracta d'una mesura injusta i injustificable. Herrera ha afegit que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, només es diferencia del PP "en el temps que triga a agenollar-se davant dels interessos de la dreta econòmica i de Davos".

El líder ecosocialista també ha criticat les formes a l'anunci fet, i ha reiterat que el PSOE "estafa" els ciutadans en posar-se, segons la seva opinió, al servei dels interessos privats. Es podria haver posat sobre la taula, ha afegit Herrera, que l'edat real de jubilació s'"acostés" a la legal dels 65 anys, ja que la mitjana a Espanya està en els 62 o 63, però fixar-la en els 67 és "una pèrdua efectiva de drets", i el govern "s'havia compromès a no portar-la a terme", segons que ha apuntat.

Rebuig sindical
Els sindicats catalans han expressat la seva oposició a la possibilitat d'allargar la vida laboral dels treballadors fins als 67 anys, en considerar que aquesta no és la solució per garantir el sistema públic de pensions. Les organitzacions sindicals consideren que la proposta és una desviació de la clau del problema.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha afirmat que el prioritari ara, en plena crisi econòmica i amb elevades taxes d'atur, és esforçar-se per garantir una ocupació de qualitat que, a la llarga, és el que acaba generant ingressos i ha destacat que ja existeixen fórmules de jubilació flexible que permeten continuar treballant més enllà dels 65 anys de forma voluntària. El líder sindicalista creu que obligar els espanyols a allargar dos anys més la seva vida laboral és "un missatge frustrant i bastant negatiu", sobretot per a aquelles persones que estan patint les conseqüències de la crisi.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha titllat de "barbaritat" la proposta del govern d'endarrerir l'edat de jubilació. "De fet, en la situació en que ens trobem és un insult cap als aturats. No hi ha treball per a tothom, per tant, no hi ha raons per augmentar l'edat de jubilació", ha declarat Álvarez, que no ha dubtat a qualificar la iniciativa com "estèril" i espera que el govern i la pròpia comissió del Pacte de Toledo puguin tornar a situar l'objectiu de la jubilació en els 65 anys.

Per a USOC, el debat sobre la prolongació de la vida laboral s'ha de plantejar en tots els casos sobre paràmetres de voluntarietat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.