Economia

Corbacho planteja endarrerir l’edat de jubilació fins als 67 anys

La mesura s’emmarca en la reforma del sistema de pensions que aprova avui el consell de ministres

El debat sobre l’allargament de la vida laboral estar arribant a la fi. Tot i que havien sonat amb força els 70 anys com a edat de jubilació, el govern espanyol ha buscat “un terme mitjà”, en paraules del ministre de Foment, José Blanco, i plantejarà allargar-la dos anys, fins als 67. Aquesta és la proposta que portarà avui el seu homòleg de Treball, Celestino Corbacho, al consell de ministres d’avui i, un cop aprovada, al diàleg social.

Ahir Corbacho va negar rotundament que s’hagi plantejat endarrerir la jubilació fins als 70, però preguntat sobre els 67, va resoldre la qüestió amb un fugaç “demà [per avui] ho veurem” mentre fugia per cames dels periodistes. La proposta del govern central és que els que es jubilin el 2013 ho faran als 65 anys i dos mesos, i l’edat s’allargarà dos mesos per any fins al 2025, quan ja serà de 67 anys. De fet, no és una proposta original i ja ha aparegut a molts països de tot el món, com el Regne Unit, Dinamarca i el Japó.

L’objectiu d’aquesta mesura és garantir el sistema de pensions més enllà del 2030, any fins al qual no hauria de tenir problemes, segons Corbacho. Actualment, malgrat que l’edat legal són els 65 anys, la real és al voltant dels 63 a causa de les prejubilacions. “No sembla lògic que empreses amb beneficis prejubilin als 52 anys”, va dir el ministre. La jubilació als 67 anys és una manera de pressionar amunt les prejubilacions, que afecta actualment uns 90.000 catalans, segons els càlculs de la UGT.

Superàvit
La salut de la Seguretat Social continua sent bona, tot i el brusc descens de cotitzants a conseqüència de l’augment de l’atur dels últims mesos. Corbacho va treure pit ahir pels 8.500 milions d’euros de superàvit,
malgrat que suposa un 41% menys que el 2008. El fons de reserva és de 62.000 milions.

La projecció de població per a les properes dècades, però, és preocupant per al sistema ja que, segons les dades anunciades ahir per l’INE, d’aquí trenta anys hi haurà gairebé la mateixa població menor de 16 anys i jubilada que en edat de treballar. Per cada 10 persones actives n’hi haurà nou que no ho seran. I la població més gran de 65 anys es doblarà a l’Estat fins a més de 15,3 milions, un 32% dels espanyols. Amb aquesta projecció, la població que necessitarà una pensió es doblarà amb un 18% menys de cotitzants.

Recurs al Síndic
Durin els anys que durin, aquest 2009 moltes pensions han baixat per l’eliminació de la deducció dels 400 euros. Tant partits com agents socials han mostrat la seva indignació i ahir el sindicat USOC va anunciar que presentarà una queixa davant el Síndic de Greuges “per tal de forçar la intervenció del Parlament” per una decisió que consideren “injusta i perjudicial per als col·lectius econòmicament més vulnerables”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.