Economia

Retallada encoberta de pensions

Celestino Corbacho afirma en una carta als afectats que amb l’increment d’un 1% els pensionistes milloraran el seu poder adquisitiu. En el mateix comunicat, la Seguretat Social incrementa l’IRPF de la retribució un 2%. Els afectats asseguren que mai abans havien cobrat menys que l’any anterior

Alguns se n’han assabentat per carta i la resta ho ha vist directament en l’extracte del banc. La majoria dels pensionistes han cobrat aquest gener menys diners que en l’última mensualitat de l’any passat. La primera vegada que la pensió baixa en comparació amb l’exercici anterior. Amb les penúries consegüents per als avis, tenint en compte que el menjar, la roba o la llum i el transport públic sí que s’han apujat.

A finals de la setmana passada i principis d’aquesta una circular del ministeri de Treball els comunicava que la seva pensió s’incrementava un 1%. Tot i ser una misèria, la xifra s’havia acollit entre els pensionistes com a positiva a causa de la crisi. No percebre l’augment que els correspondria amb relació als serveis bàsics era el seu “gra de sorra a la societat”, com ho defineix la jubilada Àngela Ferrer, que cada dia 25 es manifesta, amb un centenar de persones més, a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar un augment de la pensió de viudetat.

En la carta, el ministre Celestino Corbacho es complau d’anunciar aquest increment de l’1% i comet la gosadia d’assegurar que “el manteniment del poder adquisitiu” queda “plenament garantit i millorat”. Tanmateix, a la pàgina següent, aquestes paraules de Corbacho fan, fins i tot, mal. I és que el càlcul de l’Institut Nacional de la Seguretat Social del nou IRPF deixa als avis una pensió bruta d’uns 15 euros menys de mitjana cada mes.

“El meu poder adquisitiu no ha millorat”, es lamenta indignada la pensionista Rosa Jordà, que cobra una retribució per haver treballat i una altra de viudetat. Enguany, ambdues prestacions han patit una rebaixa, ja que el 2009 tenien una retenció del 6,5% i enguany del 9%.

En aquesta línia, la UGT de Barcelona ha rebut una allau de queixes. Segons explica Isabel Ruiz, secretària general de la Unió de Jubilats i Pensionistes del sindicat, “havíem acceptat que la pensió pugés poc, però no cobrar menys”. Per Ruiz, que anuncia accions de la UGT en aquest sentit, “ hauria sigut millor que no es revaloritzés i la pensió quedés com l’any passat, sense cap pujada, però també sense cap retallada”.

La contradicció de l’administració –que posa diners per una banda i per l’altra en treu– és justament el que més ha enfurismat els pensionistes que no tenen perquè entendre de xecs de 400 euros, deduccions o IRPF i només veuen que la seva nòmina és menor.

Un altre dels afectats, el pensionista Jaume Porta, que aquest 25 de gener ha cobrat 30 euros menys, ho titlla de “joc trampós i de propaganda del govern espanyol” i afegeix, però, que “no enganyen a ningú”.

Falses promeses
El recent creat Partit dels Pensionistes en Acció, que vol demostrar que malgrat l’edat els jubilats no deixen de ser lluitadors, ha fet càlculs del que guanyarà el govern espanyol amb aquesta retallada a nivell estatal. Agustí Sobirà, president d’aquest partit, que es presentarà a les eleccions al Parlament de la tardor, assegura que Zapatero s’estalvia “96 milions mensuals, més els 96 que deixa d’augmentar són 192 milions, si a això hi afegim les dues pagues dobles a l’any resulten 2.688 milions”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.