Economia

Irritació per la rebaixa encoberta de pensions

Els sindicats reclamen compensacions per als jubilats

El retorn dels 400 euros a l’IRPF ha ocasionat molta indignació en el món sindical i polític. Si abans-d’ahir era la UGT que denunciava que la mesura esborrés del mapa l’augment de l’1%, ahir van ser CCOO, USOC i Intersindical CSC que van manifestar el seu rebuig. “La mesura s’hauria d’ajustar a les rendes altes”, explicava Cristina Faciaberi, secretària de socioeconomia de CCOO de Catalunya. En situacions com la d’ara, “el govern central hauria d’aplicar mesures correctores”, però, en cas de no fer-ho, “seria aconsellable –afirma Faciaberi– que els pensionistes amb ingressos per sobre dels 8.000 euros anuals fessin aquest any la declaració de la renda”.

Antonio López, secretari d’Acció Sindical d’USOC, va proposar “tirar enrere la mesura per a les rendes més baixes”. Gran pèrdua de poder adquisitiu és el que ha aconseguit, segons López, “una mesura electoralista totalment parcial”. Isabel Pallarés, d’Intersindical CSC, demana que “com a mínim”, l’augment de l’IPC “sigui real i que s’apliqui una fiscalitat progressiva”. La situació que s’ha creat es pot corregir “a través d’ajuts que equilibrin les pensions”, explica Pallarés.

En el món polític, es va arribar a un històric consens en la crítica de la dissortada mesura. Cadascú, però, tenia la seva recepta pal·liativa. Carles Campuzano, diputat de CiU al Congrés, insistia ahir que “la mesura dels 400 euros, una més de la política erràtica del govern central, va ser una mala mesura que afecta no només els pensionistes, sinó les rendes més baixes, per a les quals hi hauria d’haver una rebaixa de l’IRPF”.

ERC sol·licitarà dilluns la compareixença al Congrés del ministre de Treball, Celestino Corbacho, i fins i tot de la vicepresidenta segona, Elena Salgado. “Nosaltres vam votar en contra dels pressupostos i aquesta mesura és una qüestió pressupostària”, explica Joan Tardà, diputat d’ERC al Congrés, que acusa el govern central d’“incrementar la pobresa dels jubilats”.

Qui sembla que engegarà una onada de reaccions en contra de la mesura del govern és el PP. Fonts del partit a Catalunya van assegurar ahir que es faran una sèrie de propostes al Senat i al Congrés “que poden afectar fins i tot el Pacte de Toledo”, perquè “la manca de previsió del govern no l’han de pagar els pensionistes”.

El PSC, a través d’Isabel López Chamosa, veu “complicat tirar enrere la mesura”, però suggerirà “al ministeri d’Hisenda que faci alguna explicació a través d’una carta a tots els pensionistes”, que aclareixi el perquè de tot plegat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.