Economia

CEOE: es busca substitut

Aguirre promociona Pizarro per dirigir els empresaris, davant la negativa de Rosell i l'escàs suport a Herrero. Caja Madrid pot excloure dilluns Díaz Ferran del seu consell

Les declaracions en roda de premsa de Gerardo Díaz Ferrán, propietari d'Air Comet i president de la CEOE, dimecres passat, al voltant de la fallida de l'aerolínia van caure com una galleda d'aigua freda sobre la majoria d'empresaris, que només quinze dies abans l'havien ratificat com a president de la patronal espanyola. Tot i que la Confederació d'Empresaris d'Aragó (CREA) i la Confederació d'Empresaris Madrilenys (CEIM) -el seu president, Arturo Fernández, és cunyat de Díaz Ferrán- van expressar-li dijous passat el seu ferm suport, pels passadissos de moltes altres patronals i del ministeri de Foment ja es feien travesses sobre qui serà el nou president de la CEOE.

"La situació [per a la CEOE] ja és inaguantable perquè el que ha fet Díaz Ferrán té, fins i tot, pinta d'estafa", declarava a l'AVUI una font pròxima al president de Foment del Treball, Joan Rosell. "Aquest home [Díaz Ferrán] ha perdut el control de la situació, però el que ha fet no crec que ho hagi fet amb mala voluntat, sinó que ha estat un acte d'absentisme, no tenia la seva empresa al cap", va afirmar. Segons ell, "Díaz Ferrán hauria d'haver baixat del carro per dedicar-se seriosament a les seves coses". Segons fonts empresarials catalanes, la roda de premsa de Díaz Ferrán va ser "lamentable" i va demostrar que l'actual president de la CEOE "està desestabilitzat psicològicament".

I sembla que ha arribat l'hora de la substitució. Fins i tot el ministeri de Foment ha començat a fer sentir la seva veu, qüestionant com algú que parla malament de la seva pròpia empresa pot representar el teixit empresarial espanyol. No sembla que hagin de passar gaires dies més, fins i tot hi ha fonts pròximes a alguns vicepresidents de l'organització empresarial que apunten que serà abans que acabi l'any, perquè els vicepresidents de la CEOE hagin de triar entre ells el seu president provisional. Dos dels noms que més han aparegut en les darreres hores han estat el català Joan Rosell i l'andalús Santiago Herrero, president de la Confederació d'Empresaris d'Andalusia (CEA), tot i que és el president de Foment qui tindria el quòrum assegurat.

Fonts de la CEOE i altres de pròximes a Rosell van confirmar dijous a aquest diari que aquell mateix dia el president de Foment es reafirmava que "no optarà mai" a presidir l'organització. "La CEOE va tractar molt malament Foment i Rosell fa dos anys, durant l'última etapa del mandat de José María Cuevas. Rosell volia plantejar una reforma de l'organització i li va fer arribar la proposta per escrit a Cuevas, a qui no li va agradar. Cuevas la va guardar en un calaix i va dir que Rosell no li havia enviat res. El va fer quedar com un mentider i ningú, des de la CEOE, li va donar suport. Així, és normal que tingui aquest plantejament", explica una font pròxima a Rosell. Costarà trobar, de moment, un president provisional.

L'expresident d'Endesa
Però la jugada està en marxa i, davant la negativa de Rosell i l'escàs suport a Herrero -del qual, en l'entorn empresarial català, es diu que és "un funcionari de la casa i no un professional de la gestió, que està ben agafat a la cadira de la patronal andalusa"-, Esperanza Aguirre, la presidenta de la Comunitat de Madrid, no vol perdre's l'oportunitat de tenir algú dels seus davant dels empresaris espanyols en un moment tan cabdal com el que estem vivint i que ha de desembocar en una nova normativa laboral. Aguirre ja té un nom: Manuel Pizarro, actual diputat del PP i expresident d'Endesa. I davant la complexitat de trobar un consens, podria ser una opció acceptada pels empresaris quan hagin de votar un nou líder per a l'organització.

Mentrestant, el viacrucis de Díaz Ferrán ja ha començat i dilluns pot rebre l'estocada desequilibrant per part de Caja Madrid, que sembla més que probable que el faci dimitir, per morós, del seu càrrec de conseller de l'entitat financera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.