Economia

"Taxes d'atur del 7% i 8% no les tornarem a veure fins d'aquí 6 o 7 anys"

La consellera de Treball, Mar Serna, assegura que el pitjor de la crisi "ja ha passat, però la recuperació serà molt lenta"

Taxes d'atur d'entre el 7% i el 8% com les que registrava Catalunya abans que esclatés l'actual crisi econòmica no les tornarem a veure fins, com a mínim, l'any 2016. Si més no, així ho calcula la consellera de Treball, Mar Serna.

En concret, i segons ha explicat a El món a RAC1, "fins d'aquí sis o set anys no podrem tornar a arribar a taxes del 7% i el 8% d'atur com les que teníem abans". I és que, per Serna, "el pitjor de la crisi ja ha passat, ho diuen els experts, però la recuperació que ens espera serà molt lenta".

En aquest context la consellera ha argumentat que la intensitat de l'any en els creixements "no la tornarem a viure" i prova d'això és la tendència que s'ha constatat aquest últim mes. "El novembre del 2008 hi va haver 24.000 persones més a l'atur, mentre que el mateix mes d'aquest any la xifra s'ha situat en les 11.800 persones", ha dit Serna.

Així, en taxa d'atur –ha afegit la consellera– Catalunya "està per sota de moltes comunitats autònomes, amb un 16% davant del 18% de mitjana, tot i que en nombres absoluts la xifra és més elevada perquè hi ha més gent ocupada i molta del sector de l'automoció, que ha estat altament castigat".

Segons la seva opinió, les reformes que han de sortir de la crisi s'han de centrar a reduir la temporalitat, elevar la contractació dels joves, augmentar la formació i que es vinculi la productivitat als augments de sou.

A més, ha assegurat que s'ha calmat molt l'onada d'EROs dels últims mesos i que el 90% dels que es produeixen són suspensions temporals de contracte. No obstant, el 2009 ja suma 3.300 expedients de regulació d'ocupació (ERO) a Catalunya, xifra que contrasta amb els 400 expedients del 2007.

Canviar els festius
Serna també ha defensat aquest dilluns que les autonomies tinguin més marge de maniobra per canviar dies festius i que no coincideixin dues dates assenyalades en una setmana.

En aquest sentit, ha advocat per modificar la festivitat del 8 de desembre, dia de la Puríssima, i ha argumentat que és una festa religiosa, mentre que la societat és cada vegada més laica.

"Hem de racionalitzar els horaris i el calendari i possibilitar que aquests festius passin als dilluns, com a element de competitivitat de l'economia", ha afirmat.

Pel que fa a la reducció de l'edat de jubilació, s'ha mostrat partidària de parlar-ho en l'àmbit del diàleg social i del Pacte de Toledo, i alhora ha remarcat que depèn de cada sector i de cada empresa.

Com a exemple, ha exposat que els jutges es retiren als 70 anys, i ha demanat tenir en compte que l'edat no és l'únic element de jubilació. Segons la seva opinió, si encara hi ha gent que té potencial per aportar a la seva empresa, sona "estrany" que els portin a la prejubilació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona