Economia

La UE obligarà Grècia a apujar l’IVA si es desvia del pla d’ajust

El govern d’Atenes reconeix que està davant d’un “desastre” i que intenta “canviar el rumb del ‹Titanic›”

La Unió Europea té previst obligar Grècia a retallar la despesa pública, augmentar l’IVA i implantar una nova taxa sobre els articles de luxe en cas que el govern d’Atenes es desviï del seu pla d’ajust pressupostari, que preveu una reducció del dèficit públic del 4% del PIB el 2010. Aquestes mesures es posaran en pràctica al mes de març, segons va informar ahir el primer ministre luxemburguès i president de torn de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, en roda de premsa posterior a la reunió de ministres d’economia de l’Eurozona.

Així mateix, Juncker va assegurar que el govern grec “s’ha compromès a prendre mesures addicionals” per assegurar l’objectiu de reducció del dèficit públic. En canvi, el president de l’Eurogrup no va concretar quines serien les mesures concretes de rescat que podria posar en marxa per evitar la fallida de Grècia en l’eventualitat que els plans d’ajustament no funcionessin, tot i que va assegurar que s’adoptarien “mesures contundents i coordinades per salvaguardar l’estabilitat en el conjunt de l’eurozona”.

Evitar nous enganys
Així mateix, la sospita que Grècia va amagar informació i va utilitzar complexos instruments financers –amb ajuda fins i tot de Goldman Sachs– per maquillar els seus comptes va portar Brussel·les a presentar una proposta legislativa per aconseguir que l’oficina estadística, l’Eurostat, pugui auditar els comptes públics dels seus membres.

El diari The New York Times ha publicat que diversos bancs d’inversió de Wall Street van ajudar Grècia a ocultar el seu voluminós dèficit per evitar la reprovació de Brussel·les. El rotatiu nord-americà assegura que els comptes es maquillen des de l’any 2001.

El ministre grec d’Economia, Giorgos Papakonstantinou, va reconèixer la delicada situació del seu país, cosa que va descriure amb dues frases prou eloqüents: “La gent creu que estem davant d’un desastre, i hi estem”, i “El govern està intentant canviar el rumb del Titanic”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.