Economia

Sarkozy també posposa la reforma sobre les pensions

El president francès vol evitar l'enfrontament amb els sindicats abans de les eleccions regionals del març. L'endarreriment de l'edat de jubilació, avui als 60 anys, centra el debat amb els agents socials

A Europa s'ha imposat la moda d'endarrerir les grans decisions per tal d'evitar els enfrontaments amb els sindicats. Si el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va proposar endarrerir l'edat de jubilació fins als 67 anys per desdir-se'n l'endemà després de rebre l'oposició dels sindicats, el president francès, Nicolas Sarkozy, l'ha emulat posposant la reforma de les pensions fins al setembre per les resistències dels agents socials.

Sarkozy, que no vol veure's immers en una confrontació amb els sindicats a un mes de les eleccions regionals del març, va anunciar ahir que la negociació a tres bandes entre govern, sindicats i patronal començarà a l'abril, amb la voluntat de portar la llei de reforma de les pensions al Parlament al setembre.

"Si volem salvar el nostre sistema de pensions, no podem endarrerir les decisions", va dir Sarkozy després de reunir-se amb sindicats i patronals i d'anunciar, tanmateix, que l'executiu es prendria el seu temps per arribar a un consens amb els agents econòmics i socials. Així, a la reunió el president francès no va donar detalls sobre la seva proposta de reforma de les pensions, tot i que diferents membres dels seu govern ja s'han mostrat partidaris d'endarrerir l'edat legal de jubilació, que des del 1983 permet als francesos retirar-se als 60 anys, quan a la majoria dels països europeus se situa, com a mínim, als 65 anys.

Precisament, l'endarreriment de l'edat legal de jubilació és, per als sindicats, un tema intocable i motiu de guerra si cal contra l'executiu. I és per això que, tot i que Sarkozy ha intentat contemporitzar els ànims en un moment poc oportú electoralment per a enfrontaments, algunes centrals sindicals estan disposades a iniciar un calendari de mobilitzacions.

Unes centrals sindicals que es van mostrar decebudes per la falta de concreció del president en la reunió que van mantenir conjuntament amb la patronal, com va expressar el secretari general de la Confederació General del Treball, Bernard Thibault, que es va queixar que "no hi ha propostes concretes".

Exigència patronal
En una posició antagònica, la patronal francesa considera "imprescindible" allargar l'edat de jubilació. I és que argumenten que si un ciutadà es retira als 60 anys, amb l'esperança de vida actual, pot arribar a cobrar la pensió durant 40 anys.

Per contra, la presidenta del Moviment d'Empreses de França, Laurence Parisot, es va mostrar contrària a la idea suggerida pel primer ministre, François Fillon, d'elevar les cotitzacions socials. Alhora, la patronal reclama que el règim públic de pensions es complementi amb un dispositiu de capitalització.

Amb tot, Sarkozy no vol encetar el debat fins que el Consell d'Orientació de Pensions, un òrgan consultiu, presenti un informe d'avaluació a principis d'abril, que donarà el tret de sortida a les converses a tres bandes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.