Economia

Castells veu molt probable que la Generalitat hagi de recórrer al FROB

El conseller creu que cal estudiar a fons el punt del pla espanyol que regula les intervencions de bancs i caixes amb problemes de solvència, ja que podria envair competències catalanes

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha considerat avui molt probable que la Generalitat hagi d'intervenir i presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) per defensar les competències catalanes davant del Fons de Reestructuració Ordenanacio Bancària (FROB) espanyol.

Concretament, s'ha referit a una de les modalitats del FROB, en què el fons intervé de manera més crítica, en cas que una entitat tingui problemes de solvència i sigui intervinguda pel Banc d'Espanya, que relleva els seus gestors i els substitueix. És aquí on Castells ha dit que, "com a mínim, hi ha dubtes" que es respectin les competències de la Generalitat.

"Si dels informes dels serveis jurídics es desprèn que hi ha el més petit dubte, i probablement n'hi ha pel que fa a aquesta qüestió, demanarem els dictàmens corresponents al Consell Consultiu i actuarem per preservar les nostres competències", ha assegurat en resposta a una interpel·lació del diputat de CiU Antoni Fernàndez Teixidó.

Després de deixar clar que la Generalitat serà la primera que vetllarà per les seves competències, ha insistit que el FROB era "necessari i útil, gairebé imprescindible", i l'únic que es pot retreure és que ha trigat massa.

Pel que fa al paper del govern davant de possibles fusions de caixes, Castells ha defensat el respecte absolut a l'autonomia de les entitats. "Les parelles de ball les han de decidir els protagonistes", ha resumit el conseller.

De tota manera, ha deixat clar que la Generalitat no serà un simple espectador, però sí que advocarà per evitar la politització en el pitjor sentit de la paraula, i es limitarà a "ajudar, orientar i crear les condicions per anar en una determinada direcció". En aquest sentit, ha celebrat l'acord que existeix sobre aquesta qüestió amb el principal partit de l'oposició.

En aquesta mateixa línia s'ha expressat Fernàndez Teixidó, que ha apostat per un sistema financer de caixes "reestructurat, ordenat, fort, estable i català", i que siguin les caixes les que madurin i finalitzin els seus processos de fusió, amb un govern que ajudi quan calgui.

Sobre el FROB, ha advertit que les competències de la Generalitat estan "autènticament en perill", i ha demanat als partits catalans que estiguin atents a aquesta qüestió quan es debati el decret al Congrés dimecres.

Tant Teixidó com Castells han coincidit que Catalunya ha d'evitar el que ha succeït en d'altres crisis financeres: "Hem d'evitar perdre un llençol en cada bugada". El conseller s'ha referit a casos com els del Banco Hispano Colonial o el de Banca Catalana, i ha advocat per conjurar-se govern i oposició perquè Catalunya surti de la reestructuració amb un sistema financer català reforçat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

El PSC manifesta la seva preocupació per l’impacte de la ZBE en els comerços

GIRONA
ECONOMIA

La Paeria assessora en un any més de 100 veïns interessat a crear una empresa

LLEIDA
Tribuna

Entenent la nostra irracionalitat diària

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
GIRONA

Les exportacions tanquen el primer semestre amb un increment del 2,5%

GIRONA
Economia

Les exportacions cauen un 10,3% al juny després de dos mesos de creixement

barcelona
economia

Creixen les vacants al sector tecnològic però s’estanquen les places als graus

barcelona

Terra de pensionistes

Barcelona
ECONOMIA

Més de 2.500 cases de més d’un milió d’euros a les comarques gironines

girona

Miquel y Costas, més enllà del paper per a cigarretes

Barcelona